Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че мястото на Турция е в Европа. Изявлението си той направи в обръщение към членове на своята Партия на справедливостта и развитието, съобщава "Асошиейтед прес".

Държавният глава призова Европейският съюз да спази обещанията си по въпроси, като членството на Турция в Съюза и бежанците.

"Ние винаги сме се смятали за част от Европа. Ние избираме Европа, освен ако те не ни принудят да гледаме в друга посока", изтъкна Ердоган.

Турция подаде молба за членство в ЕС през 1987 г., а преди четири години подписа споразумение с ЕС за управление на миграционния поток към Европа.

Преговорите за присъединяването обаче са замразени заради обвинения в неспазване на демократичните стандарти. Относно споразумението за бежанците пък както Турция, така и ЕС се обвиняват взаимно в пропуски в прилагането му.

ЕС заплаши Турция със санкции

ЕС заплаши Турция със санкции

Според Ердоган ЕС е неефективен

През последните седмици страните членки обмислят налагане на санкции на Анкара заради газовите й сондажи в Източното Средиземноморие.

След като Турция изпрати изследователски и сондажни кораби във води, за които имат претенции членките на ЕС Гърция и Кипър, се стигна до военно напрежение това лято.

Преди срещата на високо равнище на ЕС през септември Турция изтегли своя проучвателен кораб "Оруч Рейс" от Източното Средиземноморие. По-късно обаче корабът беше върнат. Анкара пък обяви, че проучвателната му мисия е удължена до 29 ноември.

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел на 10 и 11 декември. Те вече изразиха тревога от турската активност в райони на Средиземно море, за които Анкара едностранно твърди, че попадат в икономическата й зона. Напрежението се изостри и след обидните квалификации, които турският президент отправи по адрес на френския си колега Еманюел Макрон, както и във връзка с турската външна политика в Северен Кипър и Азербайджан.

Поведението на Турция я отдалечава от ЕС, предупреди Брюксел

Поведението на Турция я отдалечава от ЕС, предупреди Брюксел

Риториката на Турция за Кипър увеличава напрежението с ЕС

Тази седмица германският външен министър Хайко Маас призова Турция да спре с провокациите в Източното Средиземноморие, в противен случай може да й бъдат наложени санкции. Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че ЕС се приближава към вододел в отношенията с Турция.

През последните две седмици Ердоган заговори за планове за съдебни и демократични реформи, придружени от промяна в икономическата политика. Предполага се, че това е опит страната да спечели благоразположението на Европа и на администрацията на избрания за президент на САЩ Джо Байдън.

Ердоган: Ще изградим бъдещето си заедно с Европа

Ердоган: Ще изградим бъдещето си заедно с Европа

Турският президент призова ЕС за диалог