Турският президентът Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз за диалог, като предупреди блока да не се превръща в инструмент за вражда по време на ескалиращото напрежение в Източното Средиземноморие, предаде "Франс прес". 

Разполагането от Турция на кораб за търсене на газ във води, за което твърди Гърция, започна ожесточена словесна война с държави-членки на ЕС, които в началото на този месец удължиха санкциите срещу Анкара за още една година.

Мерките включваха разрешаване на забрани за визи и замразяване на активи срещу лица, участващи в оспорвани проучвания на газ в Средиземно море.

"Очакваме ЕС да спази обещанията си, да не ни дискриминира или поне да не се превърне в инструмент за отваряне на вражди, насочени към страната ни", каза Ердоган във видеообръщение към конгреса на управляващата партия.

Турция удължава геоложкото проучване в Източното Средиземноморие до 29 ноември

Турция удължава геоложкото проучване в Източното Средиземноморие до 29 ноември

Гърция смята, че ходът на Анкара е незаконен

"Не се виждаме другаде, освен в Европа", добави той. "Предвиждаме да изградим бъдещето си заедно с Европа.", подчерта турският президент.

Съобщението на Ердоган идва, когато лидерите на ЕС трябва да решат на срещата на върха през декември дали да наложат допълнителни санкции заради скорошната дейност на Турция.

Турският изследователски кораб Oruc Reis остава в центъра на напрежението и в събота Анкара съобщи, че удължава мисията си в Източното Средиземноморие до 29 ноември, въпреки протестите от Атина.

В същата реч Ердоган заяви, че Турция иска "активно да използва своите дълги и близки съюзнически отношения със САЩ за решение на регионални и глобални проблеми".

Той не беше сред първите световни лидери, които поздравиха новоизбрания президент Джо Байдън.

И докато той се радваше на тесни връзки с американския президент Доналд Тръмп, между двете страни имаше напрежение по няколко въпроса.

Закупуването от Турция на високотехнологична руска система за противоракетна отбрана разгневи Вашингтон, докато Анкара протестира срещу отказа на САЩ да екстрадира мюсюлмански духовник, Ердоган обвинява за организирането на неуспешен преврат през 2016 г.