Турция обяви планове да върне изследователския си кораб в спорните води на Източното Средиземноморие, където Анкара оспорва с Гърция и Кипър богати на енергийни ресурси територии, информира АФП.

Военноморските сили на Турция съобщиха, че корабът Oruc Reis ще проведе проучвания в региона, включително южно от гръцкия остров Кастелоризо. Проучвателната дейност ще започне от днес до 22 октомври. Съобщението е изпратено по международната система за оповестяване NAVTEX.

Турски експерт: Хаосът в Източното Средиземноморие винаги е от полза за САЩ

Турски експерт: Хаосът в Източното Средиземноморие винаги е от полза за САЩ

Вашингтон се интересува само да ограничи Русия и Китай в региона

Гърция и Турция са в спор за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие. Атина има претенции към водите около Кастелоризо, но Анкара категорично отхвърля това.

Турското правителство за първи път разположи кораба за сеизмични проучвания Oruc Reis и бойни кораби в спорните води на 10 август, а след това удължи мисията, пренебрегвайки многократните призиви на Атина и ЕС да прекрати дейността.

В съобщение се казва, че към кораба ще се присъединят още два плавателни съда, "Атаман"и "Ченгиз Хан". Мисията предвижда "сеизмични проучвания". 

САЩ - загрижени заради действията на Турция в източното Средиземноморие

САЩ - загрижени заради действията на Турция в източното Средиземноморие

Повишаването на военното напрежение помага само на враговете

Миналия месец Турция изтегли Oruc Reis от спорния регион, приветствано от Гърция като надежда за разрешаване на кризата.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви тогава, че изтеглянето на кораба дава шанс на дипломацията. Но турски представители казаха, че корабът е бил изтеглен за планирана поддръжка и предупредиха, че ще се върне в Източното Средиземноморие.

По-рано този месец ЕС заплаши с налагане на санкции на Турция, ако не спре сондирането в спорния регион. Турция описа заплахата като "неконструктивна".

Германският външен министър се очаква да посети Анкара в сряда.