Емет Гьозюгюзели, експерт по морско право и заместник-декан на Юридическия факултет в Северен Кипърски клон на Университета за социални науки в Анкара, коментира пред "Спутник" неотдавнашното посещение на американския държавен секретар Майк Помпео в гръцки Кипър, резултатите и значението за ключовите играчи в региона.

Като част от посещението си в Кипър, Помпео се срещна с Никос Анастасиадес, лидер на гръцко-кипърската общност. След срещата държавният секретар на САЩ заяви, че продължаващото напрежение между Гърция и Турция в региона няма да реши проблемите в Източното Средиземноморие.

"САЩ са дълбоко загрижени за действията на Турция в Източното Средиземноморие", каза Помпео.

Според Гьозюгюзели, докато Турция полага усилия да осигури справедливото разпределение на енергийните ресурси на острова между турската и гръцката общности, САЩ се стремят да ограничат руското влияние в региона в съответствие със собствените си интереси.

Експертът посочи ясната позиция на Турция по такива въпроси като установяване на мирни отношения и стабилност в региона.

САЩ планират да заменят "Инджирлик" с гръцки острови

САЩ планират да заменят "Инджирлик" с гръцки острови

САЩ увеличават присъствието си в залива Суда на гръцкия остров Крит

"Междувременно посещението на Помпео в гръцката част на острова и подписването на споразумение с кипърските гърци за създаване на Център за сигурност не е нищо повече от проява на опита на Вашингтон да ограничи влиянието на Русия в региона".

"САЩ използват Южен Кипър, за да осуетят геополитическите успехи на Русия в региона и да ограничат способността й да установи стратегическо господство", обяснява тя.

"Това споразумение (за създаване на учебен център в Ларнака, който ще се нарича Кипърски център за сухопътна, открита морска и пристанищна сигурност, CYCLOPS) е стъпка, насочена към създаване на пречки пред руските кораби да влизат в пристанищата в Южен Кипър.

"Освен това с действията си Вашингтон се опитва да се защити срещу Китай, чиято стратегия за Новия път на коприната предполага активни действия в Средиземно море. По този начин, като се вземат предвид тези фактори, САЩ се стреми да укрепи позициите си в Кипър", коментира тя.

Гьозюгюзели определи изявленията на Помпео относно "загрижеността на САЩ за дейността на Турция в Източното Средиземноморие" като "повърхностни".

"Всъщност Турция непрекъснато се застъпва за мирно решение на въпросите за справедливото разпределение на енергийните ресурси в региона, определянето на морските граници и т.н. Призивът на Помпео за мир на фона на ходове, насочени към по-нататъшно въоръжаване на Южен Кипър, изглежда доста противоречив; това, което прави, е да навреди на мирните инициативи в региона."

Според експерта, друго противоречие в действията на американските власти по отношение на острова е, че Вашингтон "подписва споразумение с Южен Кипър, сякаш е член на НАТО".

Авантюрите на Ердоган продължават, ЕС губи търпение

Авантюрите на Ердоган продължават, ЕС губи търпение

Той с удоволствие финансира военните си приключения с пари от ЕС...

"Тази политика на САЩ ще продължи и в бъдеще, тъй като Източното Средиземноморие е най-големият международен център на геополитическа конкуренция, поради голям брой обещаващи неизползвани там находища на въглеводороди."

"Съединените щати се стремят да засилят присъствието си в Кипър, за да получат парче от този пай и да си осигурят предимство в разпределението на енергията. Ето защо за САЩ положението на хаос в региона винаги е следващата стъпка за изпълнение на техните планове", допълва тя.

Напрежението в Източното Средиземноморие се натрупва в продължение на много месеци около проучванията на Турция за газ във води, които Кипър и Гърция претендират за своите изключителни икономически зони. Турция отхвърли призивите за напускане на спорните води и проведе военни учения в Източното Средиземноморие в отговор на учения, организирани от Гърция, Кипър, Франция и Италия това лято.

Гърция призова Турция незабавно да прекрати своите "незаконни" сондажни дейности в Източното Средиземноморие, като предупреди, че Атина ще се защити, ако е необходимо.

Турският президент Реджеп Ердоган на свой ред предупреди Атина да не се опитва да спре Турция да продължи дейностите си по проучвания за намиране и идентифициране на източници на нефт и газ в Източното Средиземноморие, като подчерта, че Анкара е "решена да плати всяка цена", за да защити своите национални интереси.

Турция на шест морета

Турция на шест морета

Градусът на напрежение между Гърция и Турция кореспондира с този на узото и йени ракъ, а анасонът усилва провокациите и реторика на двете страни. Мартин Табаков развенчава три мита за турската военноморска доктрина преди срещата на лидерите на държавите членки на ЕС, които ще дискутират именно напрежението между Гърция и Турция.