Турция попречи на германски сили от военна мисия на ЕС да извършат пълна проверка на турски товарен кораб, който се предполага, че може да пренася оръжия за Либия. Информацията съобщава "Ройтерс", позовавайки се на двете държави.

Войници от фрегатата "Хамбург" са се качили на турския товарен кораб Rosaline A през нощта, но са прекратили проверката и са се оттеглили, след като Турция протестирала пред мисията на ЕС, обяви Министерството на отбраната на Германия.

Гутериш предложи Николай Младенов пред Съвета за сигурност на ООН за специален пратеник в Либия

Гутериш предложи Николай Младенов пред Съвета за сигурност на ООН за специален пратеник в Либия

Към момента членовете на Съвета подкрепят представителя на България

Фрегатата плава в Средиземно море като част от мисията на ЕС "Ирини", която има за цел да спре доставките на оръжия за враждуващите страни в Либия.

Преди да напуснат кораба войниците не са открили нещо подозрително, каза говорител на ведомството.

Турски източници разкриха, че Rosalina-A е пренасял различни продукти като храна и боя. Те подчертаха, че претърсването е било в нарушение на международното право, тъй като не е било изчакано разрешението на Турция. Отбелязва се, че войниците нищо не са открили, въпреки че цяла нощ са отваряли контейнери.

Експратеник на ООН  оптимист за Либия

Експратеник на ООН оптимист за Либия

Но десетилетна война не може да приключи за ден

"След претърсването, което е продължило до сутринта, войниците разбра ли, че няма нищо на кораба освен хуманитарна помощ, храна като бисквити, боя и напуснали кораба", каза източник.

Списание "Шпигел" пише, че "Хамбург" е засякъл Rosaline A на около 200 километра северно от либийския град Бенгази в неделя вечерта.

Германският кораб е следвал стандартната процедура да се изчака 4 часа за одобрение от страната и след това са се качили. След получаване на отказа, войниците са се изтеглили.

Близо 100 загинали мигранти при две корабокрушения край бреговете на Либия

Близо 100 загинали мигранти при две корабокрушения край бреговете на Либия

Нова трагедия в Средиземно море

"Всички процедури са следвани правилно", увери говорител на германското външно министерство.

Контейнерът с маса 16 000 тона е отплавал от турското пристанище Гемлик до Бурса през миналата седмица.

Междувременно АФП съобщава, че европейски държави са заплашили със санкции всички страни, които възпрепятстват усилията за мир в Либия.

В Либия заговориха за мир

В Либия заговориха за мир

Готви се пътна карта

В съвместна декларация Великобритания, Франция, Германия и Италия призовават всички либийски и международни партньори да се въздържат от всякакви паралелни и некоординирани инициативи, които подлагат на риск усилията на ООН. Те предупреждават, че са готови да предприемат мерки срещу тези, които пречат на процеса. Не се посочват конкретни държави, но ЕС вероятно визира конкретно Русия и Турция.