При корабокрушение край бреговете на Либия са загинали 20 души, съобщиха от "Лекари без граници", само часове след друг инцидент, при който са загинали най-малко 74 мигранти, съобщава "Франс прес".

Екипите на "Лекари без граници" в северозападния град Сорман "оказаха помощ на три жени като единствени оцелели от още едно корабокрушение, при което 20 души се удавиха", уточни групата в "Туитър".

"Спасени от местни рибари, те бяха в шок и ужас; те видяха как близки изчезват под вълните, умирайки пред очите им", добавят от организацията.

Вчера Международната организация по миграция (МОМ) към ООН съобщи за "опустошително корабокрушение, което е отнело живота на най-малко 74 мигранти край бреговете на Хомс", пристанищен град на 120 километра източно от либийската столица Триполи.

МОМ уточняват, че 47 оцелели са били върнати на брега, а 31 тела са били извадени, като добавят, че се съобщава, че лодката е превозвала повече от 120 души.

Тела са били наредени зловещо по плажа от това корабокрушение, като някои все още са носели спасителни жилетки.

Травмираните оцелели са седели шокирани на брега, докато други са се били сгушили под одеяла, докато хуманитарни работници са раздавали пакети с храна.

От МОМ отбелязаха, че "много жени и деца" са били на борда на двете лодки, като добавиха, че сред извадените е и тялото на невръстно дете.

"Служителите в региона съобщиха, че морето продължи да изхвърля още тела на брега през нощта", добавиха от МОМ.

Досега през тази година повече от 900 души са се удавили в Средиземно море, опитвайки се да достигнат европейските брегове.

Повече от 11 000 други са били върнати в Либия, "излагайки ги на риск да бъдат изправени пред нарушения на правата на човека", както изтъкват от МОМ.

Трафикантите на хора се възползваха от постоянното насилие в Либия след свалянето на диктатора Моамер Кадафи през 2011 г., превръщайки страната в ключов коридор за мигрантите, бягащи от война и бедност, в отчаяни опити да стигнат до Европа.

Докато мнозина се удавиха в морето, хиляди са били прихванати от либийската брегова охрана, подкрепена от Италия и ЕС, и върнати в Либия.

Те най-често попадат в ареста, често в ужасяващи условия.

МОМ призова за "промяна на подхода към Либия и най-опасния морски път на земята, който прекратява връщането на мигрантите в страната" и създава "предсказуеми механизми за безопасно дебаркиране".