Турция настоя САЩ да зачитат съдебната ѝ независимост, след като Вашингтон критикува присъдата на турски служител на американското консулство в Истанбул по обвинения, свързани с тероризъм, съобщава "Франс прес".

Вчера съд в Истанбул осъди Метин Топуз, който е служител за връзка на Администрацията за борба с наркотиците (DEA) на САЩ в консулството, на осем години и девет месеца затвор за подпомагане на "терористична група", която Анкара обвинява за опита за преврат през 2016 година.

САЩ са загрижени относно присъдата срещу Топуз в Турция

САЩ са загрижени относно присъдата срещу Топуз в Турция

Помпео плаши с мерки

Съдебното решение предизвика остра критична реакция от страна на САЩ, които са съюзник на Турция в НАТО, като американският държавен секретар Майк Помпео подчерта, че Вашингтон е "силно разтревожен" от съдебното решение и се надява то да бъде "бързо отменено".

Ала турското външно министерство отвърна на коментарите на Помпео.

"Върховенството на закона господства в Турция, а турската съдебна система е независима", изтъкнаха в изявление от турското външно ведомство.

"Приканваме американските власти да зачитат принципа на съдебната независимост и да се въздържат от всякакви действия, които могат да повлияят на съдебната система", настояха още от министерството.

Адвокатите на Топуз имат право да обжалват присъдата в рамките на седмица, отбелязват от турското външно ведомство.

В Турция осъдиха на 8 г. и 9 месеца затвор служител на американското консулство

В Турция осъдиха на 8 г. и 9 месеца затвор служител на американското консулство

Осъден е Метин Топуз

Топуз, който беше арестуван през 2017 г., беше обвинен в контакти с високопоставени полицаи и прокурори, заподозрени във връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат.

Анкара е недоволна от отказа на Вашингтон да екстрадира Гюлен, който живее в изгнание в САЩ.

Турското външно министерство посочи, че исканията на Турция за екстрадиране на предполагаеми заподозрени, свързани с Гюлен, остават без внимание от американските власти и обвини Вашингтон, че се превръща в "безопасен пристан" за "членове на терористичната организация ФЕТО" - абревиатура, която Анкара използва за последователите на Гюлен.