Военният безпилотен боен стелт Kizilelma ("Червена ябълка"), създаден от турската компания "Байкар", извърши първия си полет, съобщи Анадолската агенция.

Новият турски военен безпилотен самолет може да използва къси писти и е базиран на флагманския кораб Anadolu на турските военноморски сили.

Полетът се проведе в Центъра за летателно обучение и изпитания "Акинчи" в Корлу, Северозападна Турция.

Обявен за първи път през юли 2021 г., Kizilelma се разработва като стелт безпилотен боен самолет с характеристики, подобни на маневрените изтребители.

Според "Байкар" Kizilelma ще бъде и свръхзвуков и ще има добри маневрени характеристики.

С максимално тегло при излитане от 6 тона, безпилотният самолет се планира да има капацитет за полезен товар от 1 500 кг. Той ще може да изпълнява мисии "въздух-земя" и "въздух-въздух".

Първоначално се очакваше флагманският кораб Anadolu да носи изтребители F-35B, произведени в САЩ, но Турция беше изключена от програмата Joint Strike Fighter заради придобиването на руски ракетни системи С-400.

Първият официален демонстрационен полет на безпилотния самолет е планиран за 2023 г., когато Турция ще празнува стогодишнината на републиката.

Kizilelma е подобен на няколко проекта, които в момента се разработват от други производители, като например американския Kratos XQ-58 Valkyrie или руския Sukhoi S-70 Okhotnik.