Турция обяви, че се опасява, че светът ще бъде потопен в световен конфликт, като суперсилите Русия и САЩ ще бъдат противници, ако прокси войната (опосредствана война) в Сирия продължава, съобщава „Франс прес”.

„Ако тази прокси война продължи, след това, нека да е ясно, Америка и Русия ще стигнат до война”, изтъкна турският вицепремиер Нуман Куртулмус в интервю за турската държавна Анадолска агенция.  

Куртулмус предупреди, че сирийският конфликт е поставил света „на ръба на голяма регионална и световна война”.

Докато Турция и нейните западни съюзници призовават сирийския президент да се оттегли от властта, Москва е ключов поддръжник на режима в Дамаск заедно с Иран.

Анкара е част от предвожданата от САЩ коалиция, бомбардираща терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”), но тя също така подкрепя бойци от сирийската опозиция да отвоюват територии от екстремистите от 24 август насам.  

Напрежението между Москва и Вашингтон се покачи през последната седмица, след като САЩ прекрати преговорите между двете държави за Сирия и обвини Русия в хакерски атаки срещу обекти в Америка.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери през миналата седмица призова за провеждане на разследване за извършени военни престъпления, след като обвини Москва и сирийския режим в умишлено бомбардиране на болници, докато подкрепяната от Русия атака срещу Алепо в Северна Сирия продължава.

Отношенията между двете страни вече бяха в най-ниската си точка от края на Студената война насам заради конфликта в Украйна, след като Русия обяви, че е спряла съвместното изследване със САЩ по енергийни ядрени проекти по-рано този месец.

В интервюто Куртулмуш също така настоял, че турските сили в лагера „Башика” в Северен Ирак били „легитимни” и ще останат в страната „толкова, колкото е необходимо”.

Напрежението е високо, след като Багдад нарече Анкара „окупационна” сила през миналата седмица, когато турският парламент се съгласи да удължи мандата на военните операции в Ирак и Сирия в продължение на една година.

Според турските власти нейните сили обучават иракски бойци, които да бъдат в помощ за отвоюването от ДАЕШ на втория по големина иракски град Мосул в близко бъдеще.