Турските власти са арестували 311 души заради разпространение на "терористична пропаганда" във връзка с офанзивата на Анкара срещу "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди. Това обявиха от вътрешното министерство на Турция, цитирани от "Франс прес".

Заподозрените са били задържани, след като операцията срещу сирийските кюрди започна на 20 януари.

Анкара разглежда "Отрядите за защита на народа" като "терористично" разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава от повече от три десетилетия.

Турция обяви, че е ликвидирала 447 "терористи" от началото на офанзивата в Сирия

Турция обяви, че е ликвидирала 447 "терористи" от началото на офанзивата в Сирия

Твърди, че само двама турски войници са били убити

ПКК е включена в черния списък като терористична организация от Анкара и нейните западни съюзници.

Операцията на Турция под наслов "Маслинова клонка" се провежда съвместно с бойци от Свободната сирийска армия, като се стреми да прогони "Отрядите за защита на народа" от северозападния анклав Африн в Сирия, който се намира близо до турската граница.

Въпреки че вътрешното министерство не е предоставило подробности, полицейски спецакции са били проведени в цяла Турция - от Измир на Егейско море до Игдир и Ван на изток.

Словесни престрелки между САЩ и Турция за Сирия

Словесни престрелки между САЩ и Турция за Сирия

Разногласията показват дълбокото недоверие

Правозащитни организации отново изразиха опасения относно свободата на словото в Турция. Международната правозащитна организация Human Rights Watch през миналата седмица разкритикува "нетърпимостта към критиките" от страна на Анкара. Сред арестуваните са били журналисти, включително писателката и правозащитничка Нуркан Байсал, но тя е била освободена през миналата седмица.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за национално единство във връзка с офанзивата в Сирия и предупреди, че онези, които реагират на призивите за протести, ще платят "тежка цена".

Междувременно говорителят на Ердоган Ибрахим Калън призова обществеността и медиите да бъдат внимателни към "лъжливи, фалшиви, изкривяващи и провокативни новини, снимки и клюки".