Турските разузнавателни служби са заловили важен лидер на "Ислямска държава" (ИД) в Северна Сирия, който е бил заподозрян в планирането на нападения срещу турските сили за сигурност. Новината е съобщена от турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Според информация от турската Национална разузнавателна организация (МИТ), Абдула ал-Джунди, известен с кодовото име "Хатаб ал-Мухаджир" и идентифициран като лидер на местно ниво на ИД, е планирал атаки срещу транспортни средства на турските сили за сигурност в Сирия.

Ал-Джунди е бил заловен жив по време на съвместна операция на МИТ и Сирийската национална армия (протурско военно формирование в Северна Сирия - бел. ред.) в рамките на операция "Ефратски щит". По време на разпитите си той е признал, че ИД е планирала нападения в районите, обхванати от операциите "Ефратски щит" и "Маслинова клонка", и е предоставил информация за други членове на организацията, които са били готови да извършат атаки.

Турция е извършила три големи операции в Северна Сирия - "Ефратски щит" през 2016 г., "Маслинова клонка" през 2018 г. и "Извор на мира" през 2019 г., с цел да "предотврати формирането на терористичен коридор" по границата си и да създаде условия за мирно заселване на местните жители.

Турция удари контролирана от кюрдите зона в Сирия

Турция удари контролирана от кюрдите зона в Сирия

Осем души загинаха