От 1 декември Турция планира да затвори проливите Босфора и Дарданелите за кораби, превозващи петрол,ако нямат застраховка.

Това съобщи Bloomberg.

Новото правило ще влезе в сила няколко дни преди началото на европейските санкции срещу руския петрол.

След въвеждането на санкциите руските нефтодобивници ще загубят възможността да се застраховат, ако пренасят нефт над определен лимит. Турски служител, работещ в системата за контрол на корабоплаването, потвърди, че новите правила за преминаване през Босфора са свързани със санкциите срещу Русия, въпреки че Турция не се е присъединила официално към тях.

Великобритания забранява услугите за транспорт на руски петрол

Великобритания забранява услугите за транспорт на руски петрол

Мярката влиза в сила от 5 декември

Според служителя нововъведението ще засегне танкерите, превозващи руски суровини, ако те не получат застрахователни гаранции за щети в случай на екстремни събития, като например нефтен разлив. Той подчерта, че решението е свързано с необходимостта да се гарантира безопасността на пролива.

Отбелязва се, че целият износ на руски петрол от Новоросийск, около 650 000 барела дневно, може да бъде изложен на риск.

По-рано писахме, че Турция започна частично да плаща руския газ в рубли. През следващите месеци делът на плащанията в рубли ще се увеличи.

На 12 октомври Путин за първи път спомена, че Русия може да създаде голям газов хъб в Турция, като пренасочи доставките, предназначени за газопроводите "Северен поток" под Балтийско море, които бяха повредени от експлозии миналия месец.

На двустранната среща в Казахстан днес руският лидер добави, че Турция получава пълни доставки на газ без проблеми и че Анкара се е оказала най-надеждният партньор на Москва, когато става въпрос за енергиен транзит.