Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е затворила въздушното си пространство за Израел, съобщава БиБиСи.

Пред репортери в Канада турският министър-председател заяви, че Турция е наложила забрана на полетите след рейда на израелски командоси на 31 май срещу хуманитарна флотилия с помощи за Газа, при който бяха убити 9 души.

След този инцидент Анкара преразгледа отношенията си с Израел, като доскоро двете държави поддържаха тясна връзка във военно-техническата сфера.

„Досега сме направили всичко, което диктува международното и националното законодателство и ще продължим да следваме този път", заяви Ердоган.

Той отказа да съобщи повече подробности, като уточни, че забраната се отнася само за военните самолети и не засяха тези, които пътуват по редовните пътнически линии.

Турция призова международната общност да наложи санкции на Израел, както и на страните, грубо погазили международното право.

В неделя израелските медии съобщиха, че турските власти не са позволили преминаването на израелски самолет през въздушното си пространство. Групата от 100 военни и цивилни е пътувала за Полша, където трябвало да посети немския концентрационен лагер Аушвиц.

Припомняме, турските власти намалиха военните и търговски взаимоотношения с Израел. Изтеглиха и посланика си от Тел Авив, като заявиха, че няма да го върнат, докато Тел Авив не се извини за рейда.

Междувременно израелски военни специалисти, които обучават турски офицери да пилотират бойни безпилотни самолети Heron бяха изтеглени от Турция.

Независимо, че курсовете не са приключили, при така създалите се условия израелските специалисти не могат да останат на турската военновъздушна база в Батман и тестовите полети се отнемат.

Турските медии съобщават, че по време на срещата на Г20 в Торонто Ердоган е изтъкнал четири условия за нормализиране на двустранните отношения.

На първо място турският управник поискал от израелските власти да се извинят за нападението над „Флотилията на свободата", както и да изпатят обезщетения на семействата на загиналите турски граждани.

Третото условие е създаването на международна комисия за разследване на инцидента и премахване на тригодишната обсада на Газа.