Протести срещу корупцията белязаха официалното начало на румънското европредседателство, предаде БНР.

Участниците в акцията, носещи румънски и европейски знамена, се събраха пред Атенеума в Букурещ, където е официалната церемония за началото на председателството.

Първото изказване за вечерта беше на румънския президент Клаус Йоханис, който подчерта, че предстоящият шестмесечен период е важен както за страната, така и за Европейския съюз.

Румъния застава начело на ЕС

Румъния застава начело на ЕС

Брекзит и вотът за Европейски парламент са новите предизвикателства

"Предлагаме да успеем заедно за тези шест месеца да заздравим общността и кохезията, в момент на важни изпитания и опасности за единството на нашия общ, на всички, Европейски съюз. Желая ви успех и ви благодаря!"

След Йоханис на трибуната се изправи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. В речта си той повтори призива за единство, като подчерта общите корени на европейците и заяви, че Западна Европа не може да оцелее без Източна.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск традиционно направи жест към домакините, като произнесе словото си на румънски език.

"На тези, които си мислят, че в Европейския съюз е белег за сила да действаш извън договорените правила и да намираш преки пътища, ще им кажа, че се лъжат. Това е знак за слабост. А на тези, които правят усилия да защитават европейските ценности - нашата свобода и правата ни - им казвам: "Продължавайте борбата! Не забравяйте, че провокации винаги ще има!"

В церемонията участваха също румънският премиер Виорика Дънчила и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Юнкер поставя под въпрос способността на Румъния да води ЕС

Юнкер поставя под въпрос способността на Румъния да води ЕС

Юнкер изрази съмнения дали Румъния разбира какво е нужно

Това е първото европредседателство за северната ни съседка след приемането й в общността преди 12 години. В рамките на румънското председателство на Съвета на ЕС се очаква Великобритания да напусне, ще се проведат избори за Европейски парламент и ще започнат преговорите по финансовата рамка за периода 2020-2027 г.

Лозунгът на румънското председателство е "Сближаването - обща европейска ценност".

Строгият тон на Юнкер към Румъния не е присъда за страната

Строгият тон на Юнкер към Румъния не е присъда за страната

Присъдата е за двете управляващи партии...