Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е бивш премиер на Полша, заяви, че „не е много ентусиазиран” относно започването на разследване от страна на Брюксел за върховенството на закона, след като новото консервативно правителство дойде на власт във Варшава, съобщава "Ройтерс".  

Туск, който председателства срещите на лидерите на 28-те страни членки на ЕС, заяви, че ситуацията в Полша не била в дневния ред на следващата среща на върха, планирана за февруари и че той се надявал, че няма да се стигне до подобно нещо и по-късно.  

Не смятам, че е добра идея да обсъждаме положението в Полша на Европейски съвет”, посочил Туск.

Запитан дали Европейската комисия, която започна безпрецедентна процедура срещу Полша, е сбъркала, като го е направила, Туск подчертал, че вярва, че е действала добросъвестно, но че тя би могла да постигне целите си с различни средства.

Туск изтъкнал, че Полша нямала врагове в Европейския съюз по време на среща с полския президент Анджей Дуда в Брюксел на фона на споровете за реформите, предприети от управляващата полска партия "Право и спревидливост" в сферата на съдебната система и медиите.

Туск добавил, че няма да се съгласи с какъвто и да било вид дискриминация при промяната на Европейския съюз, за да остане Великобритания в Общността, и призова за „разумен компромис” относно исканията за реформи от страна на Лондон.

В интерес на Полша и Великобритания е Обединеното кралство да остане като член на ЕС”, посочил Туск на съвместна пресконференция с Дуда.

„Ние трябва да постигнем разумен компромис, който не е в ущърб на основните свободи. Няма да има място за дискриминация”, добави той.

Междувременно полският външен министър Витолд Вашчиковски обяви в отговор на Туск, че се надявал той да защитава полските интереси.