Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на Г-7 да запазят санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна, но от Белия дом са заявили, че все още нямали позиция по въпроса, съобщава "Франс прес".

Европейският съюз и САЩ при управлението на президента Барак Обама наложиха санкции на Москва заради анексирането на Крим през 2014 г. и боевете в Източна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти.

Климатът, търговията и миграцията - спорни точки на Г-7 в Сицилия

Климатът, търговията и миграцията - спорни точки на Г-7 в Сицилия

Политиката за климата се очаква да бъде най-спорната тема

Ала засега не е ясно дали наследникът на Обама - Доналд Тръмп, срещу когото започна разследване в САЩ заради обвинения, че Русия се е намесила в негова полза по време на предизборната кампания през миналата година, ще запази тези санкции.

"От последната среща на върха на Г-7 в Япония насам, ние не видяхме нищо, което би оправдало промяна в нашата политика по отношение на санкциите спрямо Русия", изтъкна Туск в Сицилия.

Задачата на бившия полски премиер е да координира политиката на 28-те държавни и правителствени ръководители на страните членки на ЕС.

"Ще призова останалите лидери на Г-7 да потвърдят тази политика", добави той преди започването на срещата на върха на седемте водещи индустриални страни в италианския град Таормина, като Тръмп е един от четиримата лидери, за които това е първа среща на Г-7.

Туск намекнал също така, че Тръмп бил "сантиментално" настроен към Русия.

Туск вече се срещна с Тръмп вчера в Брюксел, като обяви, че въпреки че двете страни нямали обща позиция относно Русия, те нямали разминавания по отношение на конфликта в Украйна.

Опитите да ни сдържате ще доведат до конфликт, заплаши Москва НАТО

Опитите да ни сдържате ще доведат до конфликт, заплаши Москва НАТО

НАТО води политика на "сдържане" към Русия,

През март от Държавния департамент на САЩ обявиха, че санкциите на Вашингтон, свързани с Крим, ще останат в сила, докато Русия не върне контрола върху полуострова на Украйна.

Но главният икономически съветник на Тръмп - Гари Кон, изглежда е хвърлил съмнение върху това вчера.

"В момента ние нямаме позиция", коментирал той пред журналисти на борда на президентския самолет, докато Тръмп е пътувал към Сицилия, последната спирка от неговата първа обиколка в чужбина.

"Той има много възможности", добавил Кон, без да дава повече подробности.