Президентът на САЩ Доналд Тръмп представлява едно от най-големите предизвикателства пред Европейския съюз, защото "се моли" за разпадането на блока, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, съобщава "Ройтерс".

Тръмп приветства решението на Великобритания да напусне ЕС, като определи Европа като "враг" и постави под въпрос стойността на трансатлантическия отбранителен съюз НАТО.

"За първи път в историята има американски президент, който е открито против обединена Европа. Той подкрепя Brekzit и се моли за разпада на Съюза", заяви Туск пред германския Die Zeit.

Туск описва Тръмп като решен да отслаби ЕС и коментира, че това е "може би най-голямото предизвикателство" за организацията.

Туск, бивш полски премиер, е на път да завърши петгодишния си мандат като председател на Европейския съвет, роля, в която той подготвя и ръководи редовни срещи на върха на европейските лидери.

Въпреки че връзките между ЕС и САЩ са затруднени, откакто Тръмп стана президент, американският държавен секретар Майк Помпео се опита да възстанови приятелските отношения, когато посети Брюксел през септември.

Очаква се Туск да бъде наследен от бившия премиер на Белгия Шарл Мишел. Новата Европейска комисия, изпълнителната власт на ЕС, ще бъде оглавена от германската консерваторка Урсула фон дер Лайен.

Туск: Брекзит е краят на Британската империя, Русия е стратегически проблем

Туск: Брекзит е краят на Британската империя, Русия е стратегически проблем

Макрон е "нашата надежда за бъдеще, но не е нужно да си историк, да разбереш, че няма суверенна Европа без интегрирани, стабилни Балкани"