75 години след приемането на Всеобщата декларация за правата на човека, гарантираща правото на всички хора да имат, променят и изповядват своята религия или убеждения, твърде много хора в редица краища на света все още страдат от заплахи, физически нападения, убийства, дискриминация и гонения единствено заради своята религия или убеждения. Това заявява върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Думите му са по повод 22 август - Международния ден за възпоменание на жертвите на насилие по религиозни подбуди.

Борел посочва, че на този ден Европейският съюз иска да си спомни за всички жертви на насилие по религиозни причини, като отново призовава държавите да спазват изцяло чл. 18 от Всеобщата декларация за правата на човека и да се борят срещу всякакви актове на религиозно преследване и дискриминация.

"В целия свят хората, изложени на риск, трябва да бъдат защитени, а извършителите на актове на насилие трябва да бъдат изправени пред съда. Религията никога не трябва да се използва като оправдание за нападения срещу лица от малцинствени групи. Европейският съюз припомня, че свободата на религията или убежденията и свободата на изразяване са универсални, взаимозависими и свързани права, които взаимно се укрепват", подчертава топ дипломатът на ЕС.

По негови думи освен държавите ключова роля в разкриването и противопоставянето на актове на подбуждане към омраза, дискриминация и насилие срещу отделни лица и групи имат религиозните лидери, политиците, организациите на гражданското общество и частните компании.

"ЕС ще продължи да използва всички налични инструменти, включително диалога за правата на човека, резолюциите на многостранни форуми, сътрудничеството със специалния докладчик на ООН за свободата на религията или убежденията и междурелигиозните инициативи в подкрепа на правозащитниците и защитата на свободата на религията или убежденията", изтъква Борел.

Той посочи и че през тази година Съюзът ще отпусне 5 млн. евро в подкрепа на организации, които работят за насърчаване и защита на свободата на религията или убежденията.

Европейският съюз продължава да се застъпва за свободата на религията и убежденията, както в чужбина, така и у дома, обобщи Борел.