Ръководството на американската компания Twitter определя указа на американския президент Доналд Тръмп за реакционен и политизиран, се съобщава в изявление на официалната страница на компанията.

"Този ​​указ отразява реакционен и политизиран подход към съответното законодателство", се казва в изявлението.

Ръководството на Twitter подчертава, че "Раздел 230 от Закона за комуникацията (Етика) защитава американските иновации и свобода на словото и се основава на демократичните ценности".

"Опитите за едностранно нарушение застрашават бъдещето на онлайн речта и свободата в Интернет", допълва компанията.

Според Тръмп, "изпълнителният указ е предназначен да създаде нов регламент, основан на раздел 230 от закона за комуникациите. Социалните мрежи, участващи в цензура или политически действия, вече няма да бъдат защитени да носят отговорност. Това е голямо решение."

Той възложи на Федералната комисия по търговия да следи за спазването на забраната за участие във всякакви "измамни или вредни търговски дейности".

СиЕнЕн коментира, че Тръмп вече бе обвинен, че използва президентската власт, за да повлияе на изборите. Вече е ясно, че оправдателната му присъда в процеса на Сената само го насърчава да използва този орган, за да обслужва личните си капризи по начин, който става по-ясно изразен, колкото по-дълго е президент.

Отношението на Тръмп, залегнало в политически и правен прецедент от оправдателната присъда от ръководения от републиканците Сенат, поставя под съмнение цялата представа за надзора от Конгреса.

Тръмп подписа указ, ограничаващ защитата на социалните мрежи от съдебни дела

Тръмп подписа указ, ограничаващ защитата на социалните мрежи от съдебни дела

Според него, те са заплаха...

Указът на президента ще предизвика разгорещен дебат за свободата на словото в интернет, който по всяка вероятност няма да доведе до нищо. Този изфабрикуван спор разсейва медиите и почти сигурно ще бъде ефективно, пише "Гардиън".

Би било в интерес на всички и на Twitter, ако му дръпне щепсела в този дебат, да блокира Тръмп за многократни и груби нарушения на правилата и ни помогне да се съсредоточим върху това, което е по-важно: 

Повече от 100 000 души в Съединените щати са загинали от Covid-19, повече от която и да е друга нация в света. Цифрата вероятно е недостиг.

Повече от 1,7 милиона души в САЩ са имали потвърдени случаи на Covid-19, повече от всеки друг народ в света. Цифрата почти сигурно е и намалена.

Американското федерално правителство напълно се провали с разработването на тестовете за коронавирус в началото на пандемията и продължава да изостава в осигуряването на адекватни тестове за своето население.

Преди пандемията над 38 милиона американци живееха в бедност.

Повече от 40 милиона американци подадоха молба за безработица през последните 10 седмици.

Преди пандемията 11,2 милиона деца в САЩ живееха в несигурност за храна в домакинството.

Експертите предвиждат, че безработицата, свързана с пандемията, може да увеличи броя на децата, изпитващи несигурност за храна, от 12,4 милиона до 18 милиона, или едно на всеки четири деца.

Коефициентът на смъртност на Covid-19 за афроамериканци е повече от два пъти по-висок от процента за белите, латиноамериканците и азиатците.

Повече от 60 000 здравни работници в САЩ са заразени с коронавирус, а близо 300 са починали.

Американските болници освободиха 1,4 милиона здравни работници през април.

Няма федерален план за справяне с нито едно от тези неща.

Смъртните случаи нарастват.

Зукърбърг отговори на Тръмп: Цензурирането на социалните медии не е правилният рефлекс

Зукърбърг отговори на Тръмп: Цензурирането на социалните медии не е правилният рефлекс

По думите му "Фейсбук" не трябва да бъде арбитърът на истината