Европейският съд в Люксембург постанови, че компанията Uber е обикновена транспортна компания, а не приложение и трябва да бъде регулирана като такава. Това решение е следено с голямо внимание по света, отбелязва "Франс прес".

Казусът е още един удар по разтърсената от скандали компания Uber, която предизвика гнева на местните таксиметрови шофьори в страните, в които оперира, както и на властите за нарушаване на местните регулации.

Присъдата също така идва в същата седмица, в която един от шофьорите на Uber призна за опит за изнасилване и убийство на служителка в британското посолство, прибирала се вкъщи в ливанската столица Бейрут.

Нов протест срещу спирането на Uber

Нов протест срещу спирането на Uber

Пред сградата на Върховния административен съд.

"Услугата, предоставяна от Uber, свързваща физически лица с непрофесионални шофьори, обхваща услуги в областта на транспорта", постановява Европейският съд в Люксембург, допълвайки: "Страните членки следователно могат да регулират условията за предоставяне на тази услуга."

Uber, най-голямото име в разрастващата се споделена икономика, твърди, че е просто доставчик на услуги, свързвайки клиенти с шофьори в повече от 600 града по света.

Но срещу компанията се надигна огромно противопоставяне от таксиметрови компании и други конкуренти, които твърдят, че това ѝ позволява да избягва скъпоструващи регулации като изисквания за обучение на шофьори и лицензиране на превозни средства.

Шефът на Uber подаде оставка

Шефът на Uber подаде оставка

Каланик ще остане в борда на директорите

Делото беше заведено от асоциацията на таксиметровите шофьори в испанския град Барселона, където масово се смята, че Uber е таксиметрова компания, която трябва да бъде подчинена на правилата, на които се подчиняват подобни автомобили.