Силите за сигурност застреляха трима души по време на общонационални протести в Судан в събота. 38 души са ранени, някои от тях също при стрелба. Това са съобщили здравните власти, цитирани от "Ройтерс". Стотици хиляди хора поискаха възстановяването на гражданско правителство след военния преврат. В столицата Хартум силите за сигурност са използвали сълзотворен газ и стрелба, за да се опитат да разпръснат огромна тълпа.

Суданската полиция обаче отрече да е стреляла по протестиращи по време на демонстрациите, като представител съобщи по държавната телевизия, че един полицай е получил огнестрелни рани. Представител на военните не е открит веднага за коментар.

Демонстрациите белязаха най-голямото предизвикателство за генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, откакто той свали кабинета на премиера Абдала Хамдок в понеделник. 

ЕС и САЩ са сериозно загрижени заради преврата в Судан

ЕС и САЩ са сериозно загрижени заради преврата в Судан

Зстрашен е крехкият преход на Судан от автокрация към демокрация след свалянето на Омар ал Башир през 2019 г.

Припомняме, че на 25 октомври военните превзеха властта в Судан, а премиерът на страната Абдула Хамдук и няколко министри бяха арестувани. Протестите срещу преврата бяха потушени. Армията откри огън срещу демонстрантите и 10 души бяха убити.

През септември също имаше опит за преврат, но той не успя да свали правителството.

На 28 октомври Русия заяви в ООН, че не смята смяната на властта в Судан за преврат, а за израз на системна криза.

Превратът на военните в Судан е извършен в съучастие с Русия, съобщи "Ройтерс" с позоваване на две официални лица от Судан.

Преди преврата военните са получили "зелена светлина" от Кремъл да свалят гражданското правителство. Москва се е ангажирала, че на Судан няма да бъдат наложени санкции от Съвета за сигурност на ООН заради насилствената смяна на властта.

През април гражданската власт в Судан замрази военноморската база на Русия в страната.

Опит за преврат в Судан

Опит за преврат в Судан

Съобщава се за интензивна военна дейност, мостовете през река Нил са затворени, превратът е неуспешен