Десет надзиратели и четирима затворници са били убити рано сутринта в неделя, когато въоръжени мъже в бронирани превозни средства нападнаха държавен затвор в Сиудад Хуарес от другата страна на границата с Ел Пасо, американския щат Тексас.  Това съобщи "Ройтерс", като цитира държавни служители.

Прокуратурата на щата Чихуахуа каза в изявление, че около 7 часа сутринта различни бронирани превозни средства са пристигнали в затвора и въоръжени мъже са открили огън по пазачите.

13 души са били ранени, а най-малко 24 затворници са избягали.

Мексикански войници и държавна полиция са си върнали контрола над затвора по-късно в неделя. Държавната прокуратура съобщи, че нейните служители разследват случая.

Припомняме, че през август бунт в същия щатски затвор се разпространи по улиците на Хуарес в насилие, което доведе до смъртта на 11 души.

7 загинали при нова вълна на насилие в Мексико

7 загинали при нова вълна на насилие в Мексико

Недалеч от границата със САЩ

Насилието е често срещано явление в мексиканските затвори, включително в някои, където властите поддържат само номинален контрол. Редовно избухват сблъсъци между затворници на враждуващи банди, които на места като Хуарес служат като подставени лица на наркокартелите.

Малко преди нападението срещу затвора в неделя общинска полиция е била нападната и е успяла да залови четирима мъже след преследване, се казва в изявлението на държавната прокуратура. По-късно полицията уби двама предполагаеми въоръжени извършители, пътуващи в джип.

18 загинали при престрелка в Мексико

18 загинали при престрелка в Мексико

Инцидентът е станал в южния мексикански щат Гереро