Високопоставеният служител на Хамас Салех ал-Арури, убит при предполагаем израелски удар в предградията на Бейрут, е изиграл ключова роля в изграждането на военния капацитет на палестинската групировка и поддържането на връзките ѝ с регионалните съюзници. Това коментира АФП.

57-годишният Арури е един от основателите на въоръженото крило на Хамас, бригадите "Изз ел-Дин ал-Касам", в началото на 90-те години на миналия ХХ век.

Напоследък той е служил като "канал или връзка" между движението Хамас, Иран и Хизбула, съобщи за АФП източник от Хамас. Той редовно е посещавал Иран.

На 25 октомври телевизионният канал Al-Manar, собственост на Хизбула, съобщи, че Арури е провел среща с лидера на Хизбула Хасан Насрала и ръководителя на палестинския Ислямски джихад Зияд ал-Нахала.

Арури е смятан и за лидер на Хамас на Западния бряг, а източникът на АФП твърди, че неговите знания и опит са помогнали за развитието на военния потенциал на ислямисткото движение през последните години.

Смятан за номер две в Хамас по време на убийството си, Арури е обвиняван от Израел, че е участвал в множество нападения.

Сред тях е и нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, в резултат на което по данни на израелското правителство са загинали 1139 души. От тях 695 са цивилни, включително 36 деца.

След нападението, най-тежкото в историята на Израел, той започна безмилостни бомбардировки и сухопътна офанзива, в резултат на които в обсадената ивица Газа са загинали най-малко 22 313 души, предимно жени и деца, по данни на здравното министерство на анклава.

Иран заплаши САЩ с последствия за смъртта на лидер на "Хамас" в Бейрут

Иран заплаши САЩ с последствия за смъртта на лидер на "Хамас" в Бейрут

Техеран упрекна Вашингтон в "нарушаване на регионалния баланс"

Живот в изгнание

Роден в село Арура, близо до Рамала в окупирания Западен бряг, Арури изучава шериата, ислямското право, основано на учението на Корана, в университета в Хеброн.

Арури става член на "Хамас" при основаването на групата през 1987 г., след като като на младини се присъединява към движението майка - "Мюсюлмански братя". Участва активно в ислямската студентска политика.

В началото на 90-те години на ХХ век Арури е задържан няколко пъти, а през 1992 г. е осъден на 15 години затвор по обвинение, че е създал първите клетки на бригадите "Изз ел-Дин ал-Касам" в Западния бряг.

Освободен е през 2007 г., но три месеца по-късно отново е задържан до 2010 г., когато е освободен при условие, че замине в изгнание.

След това Арури е депортиран в Сирия, където остава три години, преди да се премести в Ливан.

След освобождаването си през 2010 г. Арури е назначен за член на политическото ръководство на Хамас и заедно с египетски посредници участва в преговорния екип, който през 2011 г. осигурява размяната на затворници с френско-израелския войник Гилад Шалит.

На 9 октомври 2017 г. Хамас обявява избирането на Арури за заместник-ръководител на политическия си орган.

Нетаняху забрани на министри да обсъждат ударите срещу "Хамас"

Нетаняху забрани на министри да обсъждат ударите срещу "Хамас"

След новината за убийството на неин лидер в Ливан

От 2015 г. Арури е в списъка на САЩ с терористи, като Държавният департамент на САЩ предлага до 5 млн. долара за информация, която да доведе до неговото идентифициране или местонахождение.

Арури е женен, има две дъщери и живее в Бейрут.

Кой още е останал?

След Арури , израелските сили ще насочат вниманието си към други високопоставени фигури на Хамас.

Сред тях е Исмаил Хания, настоящият ръководител на политическото бюро на Хамас.

Преизбран за лидер на Хамас през 2021 г., от 2018 г. Хания е в списъка на САЩ на специално определените глобални терористи (СГТ), като е обвинен, че има "тесни връзки с военното крило на Хамас" и че е "привърженик на въоръжената борба, включително срещу цивилни граждани".

Смятан за прагматик, Хания живее в доброволно изгнание, като разделя времето си между Турция и Катар.

Той отдавна се бори за помирение между въоръжената съпротива срещу Израел и политическата позиция в рамките на Хамас, която е в черния списък на терористичните групировки на Европейския съюз и Съединените щати.

Израелски дрон уби лидер на Хамас край Бейрут

Израелски дрон уби лидер на Хамас край Бейрут

Атакуван е офис на Хамас в предградието Дахия - бастион на Хизбула

Друга цел е Яхия Синвар, ръководител на Хамас в Газа.

Той се издига в редиците на Хамас като яростен привърженик на въоръжената борба срещу Израел и е смятан от групировката за неин "министър на отбраната".

Синвар, който говори иврит, прекарва 23 години в израелски затвори, преди да бъде освободен през 2011 г. при размяната на затворници с Гилад Шалит.

Мохамед Дейф, ръководител на въоръженото крило на Хамас, е в списъка на САЩ с "международни терористи" от 2015 г. насам. Израел се е опитвал да го убие поне шест пъти.

Дейф е роден в бежанския лагер Хан Юнис в Газа през 1960 г. и се обучава заедно с Яхя Аяш, военен лидер на Хамас, който по-късно е убит от израелската служба за вътрешна сигурност. Съпругата му и двете му деца са убити през 2014 г., когато израелските военни бомбардират къщата им северозападно от град Газа.

Израелските военни ликвидирали още един лидер на "Хамас"

Израелските военни ликвидирали още един лидер на "Хамас"

Командир на елитното подразделение "Нухба" е убит при въздушен удар

Смятан от Хамас за "началник на щаба" на групировката, Дейф е този, който обявява в аудиосъобщение началото на атаката на Хамас срещу Израел, наречена "Потоп в Ал-Акса".

Мястото, където се укрива, е неизвестно и се съобщава, че той е майстор на маскировката, който умее да се слива безпроблемно с населението. Псевдонимът му " ел-Дейф" - "Гостът" - се отнася до навика му често да сменя скривалищата си.