Учения за противовъздушна отбрана за защита на критичната инфраструктура в случай на "въздушни атаки" са проведени в Московска област. Това съобщават днес от руското военни министерство.

Учението, неуточнено от кога до кога се е провело, става на фона на конфликта с Украйна и съобщенията от последните няколко дни за нови пакети западна помощ за украинските въоръжени сили.

"В Московска област се състоя тренировка с личния състав на зенитно-ракетна бригада на Западния военен окръг (ЗВО) за отразяване на въздушни атаки срещу важни военни, промишлени и административни обекти", се казва в изявление на пресслужбата, публикувано на уебсайта на министерството на отбраната и цитирано от ТАСС. От кого руските военни защитават важните обекти, министерството не съобщава.

Според министерството руските войници са отработили използването на зенитни ракети С-300. В учението са участвали над 150 военнослужещи и повече от 30 единици оръжие, военна и специална техника.

Руски ПВО системи кацат по покривите на Москва

Руски ПВО системи кацат по покривите на Москва

Нови действия на Кремъл

Запитан дали Русия се опасява, че Москва може да стане мишена, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера отказа да отговори, като прехвърли въпроса към министерството на отбраната.

През последните месеци Русия стана обект на няколко нападения, за които обвинява Украйна - от саботажи до удари с безпилотни самолети и артилерийски обстрел на погранични райони. Нито едно от тези нападения обаче не дава индикации, че може да застраши столицата и Московска област. В последните дни се появиха и редица съобщения за разполагане на зенитно-ракетни системи за противовъздушна отбрана в различни райони на Москва и близкото Подмосковие. Не един са обаче инцидентите в руските военни обекти, намиращи се все по-далеч от украинската граница.

Американският институт за изследване на войната (ISW) поддържа версията за информационна атака от страна на Кремъл към собственото му население, за да му покаже, че опасността е на прага му и да го подготви за продължителна война и нови жертви.

Ракетни комплекси по покривите в Москва - за какво се готви Кремъл?

Ракетни комплекси по покривите в Москва - за какво се готви Кремъл?

Информацията е предимно за разполагане на ПВО системи "Панцир-С1" в руската столица