Правителството на Уганда осъди днес разширяването на визовите ограничения от страна на Съединените щати срещу свои служители и обвини Вашингтон, че се опитва да прокарва "дневния ред на ЛГБТ" в Африка. Това съобщава "Ройтерс".

Новите визови ограничения, които бяха обявени в понеделник, са насочени към длъжностни лица, които САЩ смятат за отговорни за подкопаването на демокрацията и потискането на маргинализирани групи в Уганда, включително ЛГБТ общността.

През май Уганда прие закон, който налага смъртно наказание за предаване на заболявания като ХИВ/СПИН чрез еднополово сношение, както и за еднополови връзки с лица с увреждания.

Румънският премиер: Обществото не е готово да защити правата на еднополовите двойки

Румънският премиер: Обществото не е готово да защити правата на еднополовите двойки

Букурещ няма да изпълни решение на ЕСПЧ по въпроса

"Има преврат в Държавния департамент на САЩ. Завземат го хора, които прокарват дневния ред на ЛГБТ в Африка", каза държавният министър на външните работи Окело Орием пред "Ройтерс". "Защо не наложат същите санкции на страните от Близкия изток, които имат същите или по-строги закони срещу ЛГБТ?" отсъди той и добави: "Ако откажат визи на нашите депутати, те ще отидат в Шанхай, Гуанджоу. Има много красиви места за посещение."

Приемането на въпросния закона в Уганда доведе до репресии срещу ЛГБТ общността в страната, гласи доклад на правозащитни групи от септември.

САЩ наложиха първи кръг от визови ограничения на служители на Уганда в отговор на закона през юни, а Световната банка спря новите заеми за страната през август.

Папа Франциск отвори църквата за транссексуалните хора

Папа Франциск отвори църквата за транссексуалните хора

Те ще могат да бъдат кръщавани и да стават кумове и кръстници