Млад мъж на 20 години стана първият угандиец, който е обвинен в "утежнена хомосексуалност", престъпление, наказуемо със смърт според наскоро приетия анти-ЛГБТ закон в страната, заявиха прокурорите и неговият адвокат, цитирани от Ройтерс.

Противопоставяйки се на натиска на западните правителства и правозащитни организации, през май Уганда прие един от най-суровите закони в света, насочен към ЛГБТ-общността.

Законът предвижда доживотен затвор за еднополово сношение. Смъртното наказание може да се приложи в случаи, считани за "утежнени", които включват повторни престъпления, гей секс, който предава терминална болест (СПИН), или еднополово сношение с непълнолетно лице, възрастен човек или лице с увреждания.

Според обвинителен лист, видян от Ройтерс, обвиняемият е обвинен на 18 август в утежнена хомосексуалност, след като е "осъществил незаконно сексуално сношение" с 41-годишен мъж. Не се уточнява защо деянието се счита за тежко.

"Тъй като това е углавно престъпление, подлежащо на разглеждане от Върховния съд, обвинението му беше прочетено и обяснено в магистратския съд на 18 август и той беше задържан", каза Жаклин Окуи, говорител на офиса на директора на прокуратурата.

Окуи не предостави допълнителни подробности по случая. Тя каза, че не знае някой друг да е бил обвинен в утежнена хомосексуалност.

Джъстин Баля, адвокат на подсъдимия, каза, че според нея целият закон е противоконституционен. Законът е оспорен в съда, но съдиите все още не са се заели със случая.

Баля каза, че още четирима души са били обвинени по закона от влизането му в сила и че нейният клиент е първият, който е бил преследван за утежнена хомосексуалност. Тя отказа да коментира спецификата на неговия случай.

Уганда не е екзекутирала никого от около две десетилетия, но смъртното наказание не е отменено и президентът Йовери Мусевени заплаши през 2018 г. да възобнови екзекуциите, за да спре вълна от престъпления.

Приемането на закона преди три месеца предизвика широко осъждане и заплахи за санкции. По-рано този месец Световната банка спря ново публично финансиране за Уганда в отговор на закона.

Съединените щати също наложиха визови ограничения на някои угандийски служители, а президентът Джо Байдън нареди преразглеждане на помощта от САЩ за Уганда.

В Уганда гласят закон "Убий гейовете"

В Уганда гласят закон "Убий гейовете"

Конституционният съд на Уганда отхвърли законопроекта през 2014 г.