"Уикилийкс" публикува нова партида от класифицирани документи от текущия проект Vault 7, като тази новоразкрита информация се съсредоточава върху шпионския софтуер "Атина", който се твърди, че е разработен от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, за да удря операционните системи "Уиндоус", съобщават руски медии.

Според "Уикилийкс" зловредният софтуер може да конфигурира настройките на компютърната система и да достави или изтегли файлове от или към определена директория в целевата система.

"Днес, 19 май 2017 г., "Уикилийкс" публикува документи от проекта "Атена" на ЦРУ. "Атина", подобна на свързаната система "Хера", осигурява възможности за дистанционно управление и натоварване на целевите компютри, работещи с операционната система "Уиндоус" на "Майкрософт" (от Windows XP до Windows 10)", се посочва в прессъобщението.

В по-ранни публикации "Уикилийкс" разкри шпионските способности на ЦРУ, библиотеката за злоупотреби и злонамерен софтуер, които специалната служба е натрупала, и специални хакерски способи за големи операционни системи.