Правният отдел на „Уикипедия" съобщи, че смята да въведе промяна в правилата за ползване на безплатната енциклопедия, позволяващи редактирането на статии срещу заплащане, което ще остава скрито за потребителите.

В тази връзка от фондация „Уикимедия" представиха за обсъждане спорните промени, които създават предпоставки за изкривяване на истината, публикуване на подвеждащи данни и продуктово позициониране.

От правния отдел на фондацията увериха, че настоящите правила за ползване предотвратяват възможността за измами от подобен род, но потребителите не приеха новината с ентусиазъм. Общността, подкрепяща проекта за безплатна световна енциклопедия, вече определи промените като „спорни" и „будещи притеснения".

За целта предложението бе преведено на повече от 10 езика и качено за обсъждане от сътрудниците на „Уикипедия" по целия свят.

През 2012 година „Уикипедия" бе разтърсена от сериозен скандал, след като стана ясно, че двама нейни високопоставени сътрудници са получавали заплащане, за да позиционират информации с предимство.
Директорът на британското подразделение на енциклопедията Роджър Бамкин бе обвинен, че е сключил таен договор с правителството на Гибралтар, за да пише и редактира статии, насочени срещу властта на Лондон върху британската задморска територия. Тогава от правния отдел на фондация „Уикимедия" обявиха действията му за „недопустими".