Британският министър на външните работи Уилям Хейг определи президента на Сирия Башар Асад като безумец, който води страната към катастрофа, предаде Би Би Си.
Изявлението му беше направено в отговор на критиката от страна на Асад към британската позиция по сирийския конфликт.

В интервю за Би Би Си Хейг отбеляза, че явно сирийският президент смята, че конфликтът в страната му е плод на международен заговор.

По думите на британския външен министър, ако конфликтът продължи да ескалира, не е  изключено Великобритания да предостави военна помощ на сирийските бунтовници.

Преди това Асад заяви в интервю за британското издание „Sunday Times", че Лондон е решен да милитаризира ситуацията в страната му.
Президентът на Сирия определи правителството на Дейвид Камерън като "наивно, объркано и нереалистично" и го обвини в опити да бъде сложен край на европейското оръжейно ембарго и да започне въоръжаването на бунтовниците.

Припомняме, на 28 февруари Европейският съюз сне забраната за доставка на бронирани автомобили и за оказване на техническа подкрепа на сирийската опозиция.
Дни преди това ЕС реши да удължи с три месеца действието на забраната за доставки на  оръжия за Сирия.
В приетата поправка, целяща да бъд езащитено мирното население, се уточнява, че отмяната на забраната важи за транспортни средства, които не са с военно предназначение и за военно оборудване,  които не е предназначено да убива.

По-рано САЩ заявиха, че са готови да предоставят на сирийската опозиция 60 милиона долара за закупуване на техника, която няма бойно предназначение.