Украинските власти да поискат от Русия да изплати компенсации на украинците, полагали принудителен труд за индустриализацията на бившия Съветски съюз.

За това настоява украинското обединение „Свобода", съобщи агенция „Новости".

От „Свобода" настояват също Русия да признае за геноцид опустошителния глад в Украйна през 1921-1922 г., 1932-1933 г. и 1946-1947 г., както и масовите репресии срещу украинското национално-освободително движение през 20 век.

Председателят на обединението Олег Тягнибок изтъква, че това е въпрос на историческа справедливост. Според него компенсации трябва да бъдат изплатени и на украинците, които са имали влогове в съветската „Сбербанк", тъй като ограбени от съветската държава. По думите му, те трябва да получат и компенсации за нанесени морални щети.

Обединението „Свобода" не успя да влезе в украинския парламент на проведените на 30 септември предсрочни избори, но е много популярна в Западна Украйна.

Олег Тягнибок настоява още Русия да признае държавен дълг към Украйна заради неизплатените влогове на нейни граждани.

Председателят на „Свобода" е категоричен, че трябва да се сложи край на руското вмешателство в украинската външна политика, да започне подготовка за извеждането на руския Черноморски флот от Украйна до 2017 г. и да бъдат изпълнени решенията на украинските съдебни власти руската армия да предаде контрола на навигационните обекти на украинската страна.

Според сега действащия договор между Украйна и Русия, на руския флот са дадени под аренда до 2017 г. обекти на украинска територия. Според властите в Киев, много от техническите средства се владеят незаконно от Русия.