Изоставена след най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г., отчуждената зона около изведената от експлоатация Чернобилска електроцентрала в Северна Украйна е едно от най-негостоприемните места на планетата, коментира АФП.

Но за украинските войски, които се съпротивляват на нахлуващите руски сили, тя се превърна в изключително важен полигон за обучение.

Покрит с камуфлажна мрежа, камион на украинската армия, оборудван със зенитно оръдие, се промъква през голи дървета в зоната на изключване, само на 15 км от границата на Украйна с Беларус, която е подвластна на Москва.

Наблизо танк, превозващ украински войници, се движи по равнина на ръба на гората, преобръщайки се през петна от топящ се сняг.

По сигнал група войници започват тренировъчна атака и си проправят път към гората.

Много от мъжете тук не са професионални войници.

Британското разузнаване: Русия продължава офанзивата в Източна Украйна

Британското разузнаване: Русия продължава офанзивата в Източна Украйна

Руските сили са под нарастващ политически натиск с наближаването на годишнината от инвазията

Те или са били призовани, или са решили да се присъединят към армията, след като Русия нападна Украйна преди близо година.

"Аз съм учител по математика. Не съм имал военно обучение", казва Василий, един от военнослужещите, участващи в ученията.

В деня, в който Русия нахлула, той казва, че не му се е наложило да се замисля, преди да се запише да се бие.

"На 24-ти си подреждах нещата и на 25-ти февруари се записах за териториалната отбрана", добави той.

Той заяви, че не се съмнява, че границата на Украйна с близкия Беларус - бивша съветска държава, която миналата година позволи на руските войски да използват територията ѝ като плацдарм за инвазията си, се охранява надеждно.

"Границата ни е заключена и никой няма да прелети оттук", каза Василий.

В Русия пак заговориха за мръсна бомба, която готви Украйна

В Русия пак заговориха за мръсна бомба, която готви Украйна

Контейнери с радиоактивни вещества били доставени от територията на европейска държава

Четвъртият реактор на Чернобилската АЕЦ експлодира на 26 април 1986 г., предизвиквайки ядрена авария, при която загиват стотици хора и се разпространява радиоактивно замърсяване.

Централата, в която разрушеният реактор се съхранява под бетонен и оловен саркофаг, сега е заобиколена от 30-километрова (20-милна) зона на изключване.

Неработещата електроцентрала беше бързо превзета от руските сили на 24 февруари миналата година, в първия ден от инвазията.

Русия продължава да контролира ситуацията в продължение на няколко седмици, което поражда опасения за здравето на около 100-те техници, които работят на обекта.

Въпреки че руската армия се е изтеглила от завода, заплахата от нейните сили, разположени точно от другата страна на границата в Беларус, все още остава.

ПВО на Украйна – новата цел на руските ракети?

ПВО на Украйна – новата цел на руските ракети?

Войната в Украйна изчерпва оръжейните запаси на Русия

"Все още има подразделение от войски, което продължава да тренира на територията на Беларус", казва Сергий Наев, високопоставен офицер от украинската армия.

"Целта е да се отблъсне вражеско настъпление от страна на Република Беларус и да се предотврати десант", добави той.