Руските сили за противовъздушна отбрана на руското министерство на отбраната свалиха безпилотен летателен апарат в градския квартал Подолск.

Това съобщи кметът на Москва Сергей Собянин в своя Telegram канал, цитиран от ТАСС.

"Атаката на дрон, летящ към Москва, е отбита", пише той. По предварителни данни няма пострадали и щети на мястото, където са паднали отломките. Работят специалисти от Спешна помощ, добави Собянин.

Русия свалила украински дронове над Белгородска област

Русия свалила украински дронове над Белгородска област

За пореден ден областта е подложена на украински огън

Припомняме, че по-рано бе съобщено за свалени дронове над Белгородска област, която постоянно е атакувана. 

Губернаторът на Брянска област, която граничи с Украйна, каза, че противовъздушните части са свалили три украински дрона през нощта без щети или ранени.

Украински дронове тази нощ са ударили и рафинерия в Калужка област. Първоначално за ударът съобщиха руски канали в социалните мрежи, позовавайки се на местни жители. По данни на Телеграм-канала на издания SHOT на територията на рафинерията, на около 30 км. от Калуга, са се били чули взривове. Атаката се е случила около 2 часа местно време. В социалните мрежи се появиха и видеа за пожар, възникнал след пристигането на дроновете.

Руските власти и военни първоначално не потвърдиха информация, това се случи сутринта и без да се уточнява вида предприятие, което е засегнато. По официална информация пожарът вече е потушен и се извършва оценка на нанесените щети.

Във вчерашния ден Киев отново удари през нощта нефтопреработвателно предприятие на територията на Руската федерация. По-късно последва и и удар срещу голям завод за преработка на петрол в района на Башкирия

Украйна засили атаките срещу съоръжения за преработка на петрол в различни региони на Русия от началото на годината, нарушавайки 15% от капацитета за рафиниране на петрол в Русия, според оценка на служител на НАТО в началото на април, допълва "Ройтерс".

Атаките срещу Москва са по-редки случаи.

Москва твърди, че атаките представляват тероризъм и в отговор нанесе удари срещу украинската инфраструктура, които определи като "възмездие".

Украйна твърди, че петролните съоръжения са легитимни цели, които подпомагат военните усилия на Русия.