Няколко украински безпилотни самолета са се опитали да се приближат до петролната рафинерия "Иля" в Краснодарския край. Всички те са били "неутрализирани", аинфраструктурата на рафинерията не е повредена.

Това разкри ТАСС. Руската държавна агенция се позова на регионалните власти.

По-рано телеграмният канал "База" съобщи, че безпилотни самолети са се опитали да атакуват рафинерията "Илская" и са били свалени. Каналът твърди, че част от отломките са паднали на територията на рафинерията.

В тази рафинерия вече е имало пожар на 4 май. Източникът на ТАСС го нарече причинен от удар на дрон, като властите тогава не коментираха тази версия.

На 5 май агенцията съобщи за втория удар с дрон по рафинерията "Иля" в рамките на два дни. "Комерсант" писа, че украински дрон е повредил едно от съоръженията на рафинерията.

В края на май нападенията с дронове срещу съоръжения, свързани с горивата, в руските региони зачестиха.

Дронове в пет руски области

Дронове в пет руски области

Взривове и в Бердянск

Ден по-рано, на 27 май, губернаторът на Псковска област съобщи за взрив в сградата на нефтопроводна компания, причинен от удар на дрон. Това се случило близо до границата с Беларус.

Правителството на Тверска област също съобщи за удар с дрон, а "База" и други канали в "Телеграм" уточниха, че дронове са атакували петролна рафинерия, която обслужва магистралния петролопровод "Дружба".

До момента няма потвърждение от трета независима страна за ударите с дрон по руска територия.