"Украински хакери "поздравиха" Путин за рождения му ден, като извършиха широкомащабна атака срещу руската държавна телевизионна и радиокомпания", каза източникът на Ройтерс, пожелал да остане анонимен, предава "Ройтерс".

Уебсайтът на ВГТРК, руската държавна телевизионна и радиоразпръсквателна компания, не се зареждаше в понеделник и неговият 24-часов новинарски канал Rossiya-24 не беше достъпен онлайн.

"Услугата 503 е недостъпна. Няма сървър, който да обработи тази заявка", гласеше съобщение за грешка, когато репортери на Ройтерс се опитаха да влязат в потока на живо.

"Нашият държавен медиен холдинг, един от най-големите, се сблъска с безпрецедентна хакерска атака срещу своята цифрова инфраструктура", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, като каза, че VGTRK работи за преодоляване на последствията от атаката.

"Специалистите работят по изясняване на всички обстоятелства, за да разберат накъде водят следите, оставени от организиралите тази хакерска атака срещу критичния инфраструктурен обект."

Източник от украинското правителство каза, че украинските хакери са отговорни за инцидента, който съвпадна със 72-ия рожден ден на руския президент Владимир Путин.

Руското издание Gazeta.ru цитира неназован източник, който казва, че кибератаката е била насочена към онлайн и вътрешните услуги на ВГТРК, която също притежава и управлява радиостанции и много регионални телевизионни канали.

"Онлайн излъчването и вътрешните услуги не работят и дори интернет и телефонията не работят. Ще отнеме много време, за да се поправи", цитира източника.

"Чух, че хакерите са изтрили всичко от сървърите, включително резервни копия. Те работят в затворени режими от шест сутринта."

Говорейки в Москва, Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, не каза кой стои зад атаката, но каза пред репортери, че руските медии отдавна са станали мишени за това, което тя нарече "колективния Запад", и каза, че случилото се е част от на "хибридна война".

Москва ще повдигне кибератаката на всички международни форуми, включително в ЮНЕСКО, агенцията на ООН, която насърчава свободата на словото, каза Захарова.

Русия очаква серия химически провокации от Украйна

Русия очаква серия химически провокации от Украйна

С помощта на западните си съюзници, режимът в Киев планира и фалшификация на доказателствата за подобни удари