Русия знае, че Киев, с помощта на западните страни, планира да извърши серия от провокации срещу Руската федерация в зоната на Североизточния военен окръг с помощта на токсични химикали.

Това се казва в коментар от понеделник на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. 

Той бе направен във връзка с използването и подготовката за използване на химическо оръжие от Киев.

Дипломатът също призова САЩ и техните съюзници "да не си играят с огъня".

Украйна готвела офанзива за 2025 година

Украйна готвела офанзива за 2025 година

Путин е изправен пред нови проблеми

"Атмосферата на безнаказаност, създадена от колективния Запад, развързва ръцете на киевския режим за извършване на по-мащабни престъпления, свързани с използването на токсични химикали. В момента се подготвят и се провежда комплекс от мерки, насочени към фалшифициране на доказателствената база с цел по-нататъшно обвинение на Руската федерация в нарушаване на разпоредбите по време на водене на военни действия", посочи тя. 

Дипломатът подчерта, че украинските въоръжени сили продължават систематично да използват токсични химикали срещу подразделения на руските въоръжени сили и цивилни граждани. Въпреки неопровержимата информация, която предоставихме, украинските въоръжени сили продължават системно да използват токсични химикали (хлор, амоняк, амониев нитрат, сярна киселина) и други. 

Русия пак обвини Украйна, че използва химически оръжия

Русия пак обвини Украйна, че използва химически оръжия

Страната е сигнализирала Организацията за забрана на химическите оръжия

Захарова подчертава и заплахата при подобни действия от екологична катастрофа, "редовно и умишлено създавана от въоръжените формирования на киевския режим" в промишлени химически предприятия на Донецката и Луганската народни републики на Руската федерация, както и в Сумска, Харковска и Одеска области на Украйна.

Захарова обърна внимание и на факта, че според руските компетентни органи между юли и септември тази година страните от НАТО са доставили на Украйна повече от 70 единици съвременни технически средства за откриване и фиксиране на токсични вещества.

Припомняме, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за "Ройтерс" в последния си ден на поста, че заплахите на руския президент Владимир Путин за използване на ядрени оръжия не трябва да възпират членовете на НАТО да продължат да предоставят военна помощ на Украйна.

Столтенберг определи реториката на Путин като "безразсъдна" и призова западните съюзници да не позволяват на Русия да предотврати оказването на помощ на Киев. Столтенберг подчерта, че подобни заплахи са част от установена стратегия на Москва, която се проваля всеки път, когато западните съюзници увеличават военната помощ за Украйна, било то чрез танкове, далекобойни оръжия или самолети F-16.

Междувременно, руски ракетен удар повреди цивилен кораб, плаващ под флага на Сейнт Китс и Невис, който е бил натоварен с царевица в украинското пристанище Пивдений на 6 октомври. Това съобщава украинското министерство на възстановяването.

Ведомството уточнява, че 15-тимата членове на екипажа не са пострадали.

Министерството отчита, че това е 20-ият цивилен кораб, повреден от руски атаки.

Столтенберг: Ядрените заплахи на Путин не трябва да спират НАТО

Столтенберг: Ядрените заплахи на Путин не трябва да спират НАТО

Ако Путин спечели войната, блокът ще стане уязвим

Москва многократно е отричала да атакува цивилни цели.

Украинска диверсионна операция е повредила руски миночистачен кораб в руската област Калининград и го е извадила от строя, съобщи в понеделник Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР). ГУР заяви, че това е второто нападение, което извършва срещу руски военен кораб в Балтийско море тази година.