В покрито със сняг поле в Западна Полша украински войници се обучават в окопна война, само дни преди да бъдат изпратени на фронта срещу Русия, предава Ройтерс.

Ройтерс беше сред редица медийни организации, поканени тази седмица да наблюдават обучението, проведено от войници от Полша, Франция и Белгия във Веджин, на около 40 километра от германската граница.

"Повечето от хората всъщност нямат военен опит и се обучават как да изпълняват някои основни тактики", каза един украински войник. "Учат ни как да използваме оръжия в градски условия и в окопи."

Обучението беше проведено от Командването за комбинирана оръжейна подготовка, което беше създадено като част от усилията на Европейския съюз да подпомогне армията на Украйна. Учения са проведени в 24 от 27-те държави-членки на блока.

"Ще продължим да се адаптираме, защото ситуацията на бойното поле се променя всеки ден", каза генерал-лейтенант Михел ван дер Лаан, генерален директор на Военния щаб на Европейския съюз.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и сега контролира близо една пета от нейната територия. Украинската контраофанзива, която се провежда от юни, не постигна голям пробив.

Главнокомандващият на Украйна генерал Валерий Залужни каза, че войната се движи към нов етап на статични и изтощителни битки, които биха могли да позволят на Москва да възстанови военната си мощ.

Операциите могат да бъдат допълнително усложнени от времето с настъпването на зимния студ.

"Бих казал, че зимата е най-взискателният сезон по отношение на войната. Тя силно ограничава нашето движение и маневреност, докато врагът ни вижда ясно чрез термокамери и дронове", каза украинският войник.

Втори украински войник каза, че обучението, което войските получават в Полша, ще им помогне да постигнат напредък в контранастъплението.

"Битката в окопите е един от най-важните елементи в тази война... Мисля, че подобряването на уменията в тази област ще помогне на нашите войници да успеят на бойното поле", каза той.

Украйна: Руските войски продължават да натискат срещу Авдеевка

Украйна: Руските войски продължават да натискат срещу Авдеевка

Силите на Москва се придвижват напред по фланговете, опитвайки се да прекъснат линиите за доставки