Украинските изтребители F-16 получиха важно оборудване за противодействие на руски ракетни атаки.

Както пише "Военный", датчиците Terma PIDS+ със система за ранно предупреждение за ракетно нападение бяха идентифицирани от видеоклип, публикуван в официалния канал на президента на Украйна в Telegram, обобщи УНИАН.

Отбелязва се, че датчиците Terma PIDS+ със система за ранно предупреждение за ракетно нападение (РПН) Hensoldt AAR-60(V)2 за своите F-16 са поръчали Дания, Норвегия, Нидерландия и Белгия през 2018 г.

Всички те трябваше да предадат F-16 на Украйна, така че е невъзможно да се каже кой самолет от коя от тези държави е показан днес.

Отбелязва се, че системата се състои от шест сензора и един компютър. Три сензора са монтирани на всеки от двата пилона на крилата, като разположението им осигурява почти пълно сферично покритие около самолета.

Компютърът е монтиран на десния пилон. Системата AAR-60(V)2 предава информация за заплахите на системата за контрол на противодействието, разположена в пилотската кабина.

Военен експерт: Нека украинските Ф-16 удрят по Русия от натовски бази

Военен експерт: Нека украинските Ф-16 удрят по Русия от натовски бази

Време е да обърнем играта

"След това системата избира най-ефективната последователност за изстрелване на топлинните капани от модула Flare-Up, който се намира в пилона PIDS+.

Капаните се изстрелват под такъв ъгъл, че да се изстрелват по диагонал надолу и да не уцелят ракетата, монтирана на върха на крилото на изтребителя", пише "Военный".

Надежда: Над Одеса е забелязан изтребител F-16

Надежда: Над Одеса е забелязан изтребител F-16

Украинските ВВС с нови крила

В момента Terma доставя комплекти Flare-Up за F-16 на Националната въздушна гвардия на САЩ.