Уволнението на посланика на Киев в Обединеното кралство подчертава чувствителността и трудностите на дипломацията по време на война, пише "Нюзуик".

На уебсайта на президента не беше посочена причина за уволнението на Вадим Пристайко, но по-специално това последва обвинението му, че Зеленски е показал "сарказъм" в спор за британската помощ за Киев.

Член на украинския парламент каза пред "Нюзуик" , че решението "отразява настроението и атмосферата на военновременния Киев". Но Пристайко е само последният от няколкото пратеници, които Зеленски отзова през последната година.

Посланик в Обединеното кралство

Пристайко беше посланик на Киев в Лондон от 2020 г., докато Зеленски издаде указ в петък, обявявайки освобождаването му от длъжност. Той беше отстранен и от поста си на представител на Украйна в Международната морска организация.

На срещата на върха на НАТО в Литва този месец британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че "хората искат да видят благодарност за военния принос на Запада" към Украйна за борбата с руската агресия, добавяйки, че "аз не съм Amazon ".

Попитан за коментара, Зеленски даде язвителен отговор, като каза на журналистите "нека ми пише и да ми каже как трябва да благодаря на хората, за да можем да бъдем напълно благодарни". По-късно Уолъс каза, че коментарите му са били "погрешно представени".

Но Пристайко предположи, че Зеленски е възприел грешен подход, казвайки на британския телевизионен оператор Sky News: "Не вярвам, че този сарказъм е здравословен".

Член на украинския парламент, който говори с "Нюзуик" при условие за анонимност предвид чувствителността на темата, определи коментарът на Пристайко като "неблагоразумно и неетично изявление, което при никакви критерии не би подхождало на професионален дипломат".

"Забележката му очевидно беше грешка, правейки и без това неприятната ситуация още по-лоша. Що се отнася до наказанието, нека го кажа така, то просто отразява настроението и атмосферата на военновременния Киев."

Посланикът в Германия

През юли 2022 г. Зеленски отстрани посланика на Украйна в Германия Андрий Мелник след осем години на поста.

Мелник беше защитник на каузата на Киев в Германия, критикувайки това, което мнозина смятаха за бавен отговор от Берлин за снабдяването на Украйна с оръжия след пълномащабното нахлуване на Русия.

Но той беше отзован след коментари, които направи по време на шоуто в YouTube Jung & Naiv, в което защити паметта на Степан Бандера, лидер на крайнодясната Организация на украинските националисти по време на Втората световна война.

Когато интервюиращият каза, че последователите на Бандера са участвали в "убийството на 800 000 евреи", Мелник отговори, че "няма никакви доказателства" и че това е разказ, прокарван от Русия.

След като коментарите му бяха разкритикувани от Израел и Полша, украинското външно министерство обяви, че това е лично мнение на Мелник. На 9 юли Киев обяви, че той е отстранен от поста си. В момента е заместник-министър на външните работи на Украйна.

Посланикът в Беларус

Посланикът на Украйна в Беларус Игор Кизим беше отзован от поста си в Минск след президентски указ, публикуван на 22 юни 2023 г.

Не беше посочена причина за отстраняването му от поста. Това обаче съвпадна с проекторезолюцията през юни на украинския парламент, Върховната рада, за признаване на Беларус за държава-агресор и за прекъсване на дипломатическите отношения.

Украйна прекъсна дипломатическите си отношения с Москва след началото на пълномащабната си инвазия, но запази връзки с Беларус. Беларуският президент Александър Лукашенко е най-близкият съюзник на Владимир Путин , което позволява на руския лидер да използва страната си като стартова площадка за атаки и като място за съхранение на ядрени оръжия.

Александър Мережко, член на украинския парламент и председател на комисията по външни работи на органа, каза пред "Нюзуик", че смяната на пратеници не е необичайна.

"Мисля, че е нормално. Особено по време на война", каза той. "Ако няма резултат, няма смисъл да държим човек като посланик. В днешно време имаме нужда от конкретни резултати - като оръжия."

Украинският посланик в Берлин оприличи Шолц на "нацупен лебервурст"

Украинският посланик в Берлин оприличи Шолц на "нацупен лебервурст"

Той направи препратки и към нацистката окупация на Украйна през ВСВ