Позициите, на които украинската армия се оттегли след Авдеевка, са слабо укрепени и свидетелстват на слабостта на отбраната. Това пише New York Times, като се позовава на спътникови снимки на Planet Labs. NYT сравнява изображенията с тези на руската отбранителна линия в Запорожка област, която много месеци бе щурмувана от украинците миналата година, в крайна сметка безуспешно. Настоящите украински позиция са значително по-слаби.

За липсата на добре укрепени позиции говориха преди това много украински журналисти и блогъри, като дори президентът Зеленски, който посети този участък о фронта през ноември, говори за нуждата да се ускори изграждането на отбранителни съоръжения. Явно обаче това и до този момент не е направено, пише руската редакция на BBC, цитирайки и думите на финландския анализатор Паси Паройнен, който казва, че на практика нищо не е направено.

Липсата на добре укрепени позиции води до бързото придвижване на руската армия - с темпо, което не е отбелязвано от много месеци насам. След взимането на Авдеека руските войски се придвижиха скоростно с още четири километра на запад, превзеха още три села и щурмуват четвърто.

За такова придвижване на руските сили, говори и в днешния си доклад Институтът за изследване на войната (ISW), който отчита по геолокирани кадри напредък в централна и източна Орловка и Тоненкое, западно от Авдеевка. Руски военни блогъри твърдят и за напредък в Степное и Новобахмутовка, но тези данни не са потвърдени.

Съобщава се, че руското военно командване включва допълнителни елементи в настъпателни операции западно от Авдеевка, което допълнително предполага, че руските сили възнамеряват да продължат усилията си да напреднат възможно най-далеч, преди украинските сили да създадат по-трудни за проникване отбранителни линии.

Зеленски напомни на партньорите да не бавят оръжията за Украйна

Зеленски напомни на партньорите да не бавят оръжията за Украйна

Отчете жертвите и ранените при руски удари за изминалия ден

ISW отчита напредъка на руските сили и близо до Кремина на фона на продължителни позиционни сражения по линията Купянск - Сватове - Креминна. Геолокирани кадри показват, че руските сили са напреднали източно от Терни и южно от Белохоривка. Изглежда, че руските войски се опитват да се движат югозападно от град Донецк, като същевременно се движат на североизток от района на Велика Новосилка на границата на Донецка и Запорожка област. Това руско усилие изглежда включва селища по маршрута Маринка - Победа - Въгледар.

В останалите части на фронта ISW не вижда потвърдена промяна на фронтовата линия, но за сметка на това отчита продължаващо руско усилия за настъпление.

Само за последното денонощие са се случили 71 бойни сблъсъка, а руската армия е обстрелвала 112 пъти украинските линии със залпов огън. Генералният щаб на украинската армия отчита тази утрин 4 атаки край Табаевка, Харковска област, 8 атаки в Лиманското направление, край Терни и Ямополовка в Донецка област.

И още: 15 атаки край Богдановка, Ивановское, Клещеевка и Андреевка. 14 са атаките в Авдеевското направление край Бердичи, Орловка, Тоненкое и Невелское, Донецка област.

Украйна е изтеглила армията си от Авдеевка

Украйна е изтеглила армията си от Авдеевка

Решението идва преди украинските части да бъда обкръжени

Вчера новият главнокомандващ украинската армия Олександър Сирски посети източния фронт, описа ситуацията на фронта там като "трудна, но контролирана" и анонсира кадрови промени. Той увери, че "вече му е напълно ясно защо при еднакви показатели една бригада съумява да сдържа врага, а друга не" и че преди всичко това зависи от командира на бригадата и от нивото на неговата подготовка, опит и способност да вземи адекватни решения.

Малко по-късно обаче украинския президент Володимир Зеленски направи изявление, посветено преди всичко на руския удар по Одеса, който срина част от девететажен жилищен блок и взе осем жертви. Зеленски отправи остри упреци към западните партньори на Украйна, които бавят обещаната военна помощ. "Закъсненията в доставката на оръжие за Украйна и противовъздушната отбрана за защита на нашите хора водят до загубени животи", посочи Володимир Зеленски.

ISW тълкува свалените от Киев руски самолети за бойните действия

ISW тълкува свалените от Киев руски самолети за бойните действия

Вероятно Москва е готова да рискува самолетите, с цел тактически успехи в Източна Украйна