Върховната Рада няма правомощия да прекъсва дипломатическите отношения с други страни и не са въведени такива промени в проектозакона за реинтеграцията на Донбас в парламента, съобщава ръководителят на комитета за сигурност на украинския парламент, Сергей Пашински, цитиран от ТАСС.

"Това изменение, за което говорите (б.р. възможността за прекъсване на дипломатическите отношения с Русия), не е там, това не е от компетентността на закона за реинтеграция на Донбас. Процедурата по установяване на дипломатически отношения е разписана в украинското законодателство и то не е в компетенциите на Върховната Рада", коментира Пашински.

Украйна обмисля да прекъсне дипломатически отношения с Русия

Украйна обмисля да прекъсне дипломатически отношения с Русия

Кремъл очаква взаимни щети, ако Украйна скъса дипломатически отношения

Той добавя, че проектът на закон за реинтеграцията на Донбас вече е получил повече от 700 изменения и основната задача на закона е да се "освободят окупираните територии, Русия да се признае за агресор, оптимизиране на използването на въоръжените сили, както и първите стъпки на украинската държава, след като се освободят териториите".

Депутатът Иван Виник отрича в интервю за "112.Украина" за внесени от него предложения за скъсване на дипломатически отношения с Русия. Според Виник такова изменение "не може да се появи, защото крайният срок за внасяне на измененията е изтекъл".

На свой ред, председател на подкомисията по междупарламентарни връзки, двустранни и международни отношения на парламентарната комисия по външните работи Владимир Ариев подчертава, че "дипломатически отношения с различни страни - това не е от компетентността на Върховната Рада. Това е от компетенциите на правителството. Всички решения на Радата няма да доведат непосредствено действие".