Украйна нанася вече все по-решителни удари по цели дълбоко в руската територия, което означава, че Киев смята, че руските въоръжени сили се сражават на границата на предела си и не се притеснява особено от последваща ескалация.

Тъй като в Киев сред официални лица, а и цивилни граждани, е широко разпространено усещането, че освен ядрено ескалиране Русия не може да направи много повече на Украйна, отколкото така или иначе вече прави, съблазънта от ограничаването на ракетния потенциал на Москва у дома надделява над всякаква загриженост за ескалация, пише в материал The New York Times след вчерашната втора атака по военна база "Енгелс", Саратовска област.

Макар и да се твърди, че украинските удари по летища в сърцето на Русия са нанесли малко щети, нападенията принудиха Русия да премести самолетите си по-далеч на изток, което усложнява кампанията й за нанасяне на удари с крилати ракети по електропреносната мрежа на Украйна.

При последната dтака с дрон по "Енгелс", в понеделник, са убити трима души, съобщи руското министерство на отбраната и увери, че няма щети по инфраструктурата.

Днес украинските агенции съобщават, че експлозиите са повредили 5 бомбардировача Ту-95, жертвите са 17, други 26 са ранени. Повреда е нанесена и по контролната кула на летището. Информацията е на журналиста Владимир Золкин, който обаче не разкрива източниците си.

Украинското правителство и досега не е признало публично своята инициатива.

Украинските ВВС за взривовете в Енгелс: Все по-често...

Украинските ВВС за взривовете в Енгелс: Все по-често...

Изчакват сателитни снимки

Юрий Игнат, говорител на командването на Военновъздушните сили на Украйна, заяви днес по украинска телевизия, че руснаците вече разсредоточават авиацията си по различни летища. Макар че все още на летището край Саратов има определен брой самолети. Затова до вечерта активността на вражеската авиация значително намаля.

Военният експерт Сергей Грабский отбелязва пред УНИАН, че украинските военни не се колебаят да нанасят удари по летища, складове за гориво и боеприпаси, които са легитимни военни цели. Ударите по обекти в Крим и трансграничните артилерийски сблъсъци стават нещо обичайно с приближаването на войната към Русия и временно окупирания Крим. "Няма отговор. Защо? Защото руснаците просто нямат капацитета да го направят", отбелязва Грабски.

NYT също отбелязва, че украинските удари с далечен обсег на действие съвпадат с намаляването на запасите от крилати и тактически балистични ракети на Русия.

В навечерието на удара на летището е имало между 18 и 20 изтребителя, отбелязва и съветника на президента Олексий Арестович. Поне 10 бомбардировача Ту-95 са преместени вече към Далечния изток, така че вероятно там все още има осем или десет от тях. По украинска информация има нанесени щети по инфраструктурата на самото летище, като дори се споменава, че системата за излитане на самолетите е засегната.

Готовността на Украйна да се защитава, включително и нападейки, бе защитена и от бившия военен министър Андрий Загороднюк, който в момента също е съветник на президента Зеленски. "Ако някой те нападне, ти отвръщаш на удара", заяви Андрий Загороднюк, след като първият украински удар с далечен обсег по руски военни цели порази Енгелс и друго летище в Централна Русия.

САЩ и Украйна се договориха, че Киев няма да нанася удари по цели в Русия с оръжия, предоставени от САЩ. Администрацията на Байдън обеща да избягва американска намеса, която може да ескалира до пряка конфронтация с Русия. Но американски официални лица уточниха, че няма да се противопоставят на това Украйна да нанесе ответен удар със собствени средства.

Русия заяви, че на 5 декември Украйна е използвала разузнавателни безпилотни самолети от съветската епоха, задвижвани от реактивни двигатели, за да удари въздушни бази.

Как Украйна удари руския тил със стари съветски дронове

Как Украйна удари руския тил със стари съветски дронове

Възможно ли е да става дума за нова разработка

В началото на зимата Русия разполага с ракети достатъчни за още две или три вълни от удари по украинската евергийна мрежа, заяви Кирил Буданов, началник на военното разузнаване на Украйна, в интервю за украинската информационна служба Liga.net, публикувано в понеделник.

Русия изстрелва вълни от 70-75 ракети през интервал от около седмица, но времето между ударите се увеличава, пресмята Буданов, убеден че това показва, че тези ракети ще се изчерпят скоро.

Въпреки това Буданов предупреди, че заплаха от масирана ракетна атака не е отминала и руснаците може би само са внесли известни корекции в плановете си.

"...окупаторите не са се отказали от коварните си намерения, вероятно за новогодишните празници или за някакви други дати, за да ударят нашата инфраструктура. Ето защо трябва постоянно да се подготвяме и да се придържаме към препоръките на властите", каза говорителят.

Що се отнася до атаките с ирански безпилотни самолети, Игнат заяви, че втората партида включва 250 безпилотни самолета, 70 от които вече са свалени от силите за противовъздушна отбрана. "Можете да правите допълнителни изводи и сметки, но руснаците ще направят всичко възможно, за да убедят Иран да продължи да им сътрудничи", каза Игнат.

В момента на публикация на този материал над цялата територия на Украйна отново е обявена въздушна тревога. 

Британското разузнаване: Русия намалява ударите си срещу Украйна заради недостиг на ракети

Британското разузнаване: Русия намалява ударите си срещу Украйна заради недостиг на ракети

Поддържането на фронта изисква много снаряди и ракети

Припомняме, че това е втората атака по летището. На 5 декември руското министерство на отбраната призна за атака с дрон срещу военни летища в Рязанска и Саратовска области сутринта на същия ден. След това неидентифициран дрон атакува летището в Курск, което също се използва от военните.