Украинската разузнавателна служба е получила секретни данни от руската компания Special Technological Centre LLC (STC), която има обещаващи военни разработки. Това съобщи Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, цитирано от УНИАН.

Отбелязва се, че Special Technological Centre LLC произвежда БЛА "Орлан" от различни модификации, гама от оборудване за радиоелектронна борба и разузнаване и други военни продукти.

Това руско предприятие е подложено на санкции от 2016 г. насам. В неговите предприятия се произвеждат военно оборудване и техника, използвани от руската армия във войната срещу Украйна.

"Масивът от информация, изпратен от ГУР на украинското министерство на отбраната, съдържа документация за 194 номенклатурни единици: чертежи, технически спецификации, патенти, софтуер и др. - Става дума както за съществуващи, така и за перспективни военни разработки", заявиха от ведомството.

Според предварителните оценки стойността на получените 100 гигабайта класифицирани данни може да бъде 1,5 млрд. долара.

"Това е значителен удар за терористична Москва: посоченият архив вече се използва за укрепване на отбранителната способност на Украйна и отслабване на държавата агресор", се казва в доклада.

FT: Русия побеждава Украйна в електронната война и отклонява ракетите HIMARS от курса

FT: Русия побеждава Украйна в електронната война и отклонява ракетите HIMARS от курса

Украйна също бележи успехи в тази област

Служителите на разузнаването твърдят, че е било възможно да се получи класифицирана информация за едно от критично важните предприятия на руския военно-промишлен комплекс благодарение на ефективното взаимодействие с патриотично настроени представители на гражданското общество и медийната общност.