Украински туристи са били изгонени от хотел в Гърция заради окачване на знамена на страната, съобщава "Обозреватель".

Инцидентът е станал на остров Каламос. Психологът от Киев Наталия Подоляк е отишла в местен хотел с група деца. След настаняването си украинците решили да окачат знамена на страната по балконите.

Уточнява се, че те също така окачили по хотелската сграда червено-черните знамена на "Организацията на украинските националисти - Украинска въстаническа армия" (ОУН-УПА).

Няколко дни по-късно други гости на хотела се оплакали на ръководството на хотела, че знамената "обиждат достойнството им". След това персоналът, без знанието на туристите, свалил всички окачени знамена. По-късно те подчертали, че частният хотел определя правилата.

"Бях шокирана, започнах да разбирам какъв беше този акт на агресия, за който ми казаха, че съм нарушила закона на Гърция!", възмутила се киевчанката.

След няколко часа украинците са били уведомени, че директорът на хотела е взел решение да ги изгони, като са им обещали да им върнат парите за последния платен ден.

"В последната вечер на нашия престой дойде да се разправя с мен представител на туроператора. Имаше отново (...) обвинения в политическа агресия и нарушение на спокойствието на останалите туристи", разказа Подоляк.

Както обясни представителят на туроператора, другите туристи били "недоволни от червено-черните знамена, които се асоциират с национализма и фашизма", беше "неприятно да се виждат".

"Разговорът завърши с това, че ни пожелаха приятен път и повече да не ме виждат мен и моята група в този хотел", разкрила още Наталия.

"Украинската въстаническа армия", която е военното крило на "Организацията на украинските националисти", е създадена през октомври 1942 г. Действала е предимно на територията на Западна Украйна и е воювала срещу съветските войски, сътрудничела е на нацистите по време на Втората световна война.