Украинската армия ще трябва да напусне Северодонецк. Това обяви вече официално ръководителят на Луганската областна администрация Серхий Гайдай.

"За съжаление нашите военни ще трябва да се изтеглят от Северодонецк, защото няма смисъл да остават на разбитите позиции: броят на жертвите расте", пише Гайдай. Мотив за изтеглянето след настъплението на руската армия е да не се позволи обкръжаване на "нашите момчета" - "безсмислено" е да оставаме на разбити позиции, "защото с всеки изминал ден броят на жертвите в окупираните територии може да нарасне". "Никой няма да допусне нашите момчета да бъдат обградени", заяви Гайдай.

Руснаците са превзели Николаевка, селище югозападно от Лисичанск, близо до пътя Бахмут-Лисичанск.

Според Гайдай в Северодонецк, който руснаците бомбардират ежедневно в продължение на четири месеца, 90% от сградите са разрушени или повредени.

На фронтовата линия в Северодонецк са както бойци на въоръжените сили на Украйна, така и на Националната гвардия. Те вече са получили заповед да се изтеглят на нови позиции.

Не се предоставя информация какво се случва с укрепилите се части и цивилни украинци в промишлената част на града, по-специално в завода "Азот" - боевете за него бяха сравнявани не веднъж със ситуацията в Мариупол.

ISW: Превземане на Северодонецк и Лисичанск не е повратна точка

ISW: Превземане на Северодонецк и Лисичанск не е повратна точка

Украинците постигнаха целта си - забавиха и деградираха руските сили

Руснаците продължават да нанасят артилерийски удари по Вовчеяровка и Белая гора и провеждат настъпление край Малая Долина - села на четири-пет километра от южните покрайнини на Лисичанск. Украинският генерален щаб съобщава и че успешно са спрели настъпление на левия бряг на река Северски Донец, край селището Боровское.

Още вчера бе съобщено, че маршрутът, използван за снабдяване и евакуация, магистралата Бахмут-Лисичанск вече е прекъсната.

Украинският генерален щаб не разполага с новини за оста на атаката срещу Славянск от север, от Изюм и Лиман, а само съобщава за продължаващ обстрел на украинските позиции в населени места в същите 15-20 километра от Славянск.

Близо до Харков продължават обстрелите. В доклада се посочва, че няма значителни промени в други области.

Украинските канали пишат и публикуват снимки на взривове в Николаев и околностите му - по предварителни данни става дума за поредната ракетна атака.