Тази нощ въоръжените сили на Украйна са обстрелвали Нова Каховка и други населени места в Херсонска област. Това съобщава ТАСС с позоваване на местните руски власти и службите за гражданска защита.

Обстреляна е гражданска инфраструктура в населените места Нова Каховка, Каховка, Кринки и Василевка. Жертвите и разрушенията се уточняват. През вчерашния ден под обстрел за били Альошки, Козачи лагер, Подстепно, Стара Збуровка и Садове.

Информацията е интересна с оглед на последните събития на фронта в Украйна и развиващото се контранастъпление на украинските въоръжени сили. Последно руски блогъри обсъждаха интензивно ситуацията край Антоновския мост, където украинците са успели да преминат на левия бряг на Днепър и да създадат плацдарм за настъпление, макар и малък. Информацията бе потвърдена от няколко независими източника, макар и да не бе коментирана от официалните власти в Киев. Вчера пък Владимир Салдо, началник на окупационния район на Херсонска област, заяви, че войските на Днипровата войскова група "окончателно са разчистили територията на левия бряг в близост до Антоновския мост", което бе раздухано в руското информационно пространство като голяма победа, а и подето от руското МО, включително и с разпространени интервюта на участници в операцията.

В същото време не бяха предоставени никакви доказателства, че армията е успяла да си върне контрола над крайбрежните райони в окупираната част на Херсонска област. А многобройните похвали на военните за разгрома на малка група украински десантчици на левия бряг на Днепър може да говорят предимно за опасения на руското военно командване във връзка с евентуално украинско нападение в окупираната част на Херсонска област, смятат анализатори.

Антоновският мост бе единствената шосейна връзка, свързваща южния украински град Херсон и контролирания от руските сили източен (ляв) бряг на река Днепър и бе взривен от руската армия през ноември месец миналата година. 

Антоновският мост на левия бряг на Днепър отново оспорван

Антоновският мост на левия бряг на Днепър отново оспорван

Руска канали съобщиха за удар на руската армия с "Искандер" по Антоновския мост

Обстрелът на Нова Каховка означава, че украинското настъпление продължава. Градът бе превърнат в административен център от руските окупационни власти след успешното им изтласкване от страна на украинците през есента на миналата година, когато те си върнаха и самия град Херсон.

Самият град Нова Каховка бе сред пострадалите от наводненията, които бяха предизвикани от разрушаването на стената на язовира "Каховка" от руската армия в началото на юни месец.

Кога Украйна би седнала на масата на преговорите?

Кога Украйна би седнала на масата на преговорите?

И кои граници - преди или след Крим - счита за истинска граница Украйна

В сутрешната си сводка Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна не коментира тази информация. Говори се за настъпление в четири участъка по линиите на фронта, включително в Запорожие и Донецка област. Малък напредък се отбелязва и при Бахмут и в Лиманското направление. Говорителят на източната групировка на ВСУ Сергей Череват заявява, че край Бахмут боевата работа тече преди всичко по фланговете на окупационната армия.

Ситуацията край Антоновския мост се споменава с броя унищожени окупатори и руска техника - съответно 49 и 15 единици техника.