По време на неотдавнашна секретна визита в Украйна на директора на ЦРУ Уилям Бърнс Киев е представил своя амбициозен план - да си върне окупираните от Русия територии и да започне преговори за прекратяване на огъня с Москва. И това да стане до края на годината.

За визитата на Бърнс съобщи американското издание Washington Post с позоваване на собствени източници, пожелали анонимност. Тази информация разпространяват обаче и много други водещи международни издания, включително и всички украински медии днес. Кога точно е станала визитата не се посочва, но приблизително е фиксирана като случила се малко преди метежа на Евгений Пригожин от 23 май. Украинските власти до този момент официално не са коментирали информацията. Знае се обаче, че в рамките на 2022 г., след началото на войната на Москва срещу Украйна, директорът на ЦРУ е бил няколко пъти в Киев на секретни визити. Тази се е случила малко след като украинските сили започнаха своето контранастъпление, което, според оценките на командването в Киев, все още не са разгърнали голяма част от своите щурмови бригади, обучени от Запада и снабдени със западно снаряжение.

По думите на един от източниците на WP за цел на визитата се сочи "да се потвърди готовността на администрацията на Байдън и в бъдеще да предоставя разузнавателна информация, за да помогне на Украйна да се защити от руската агресия.

Макар и Вашингтон да заяви, че е било наясно, че Пригожин готви нещо, източникът на Washington Post посочва, че в Киев Уилям Бърнс не е обсъждал тази тема.

Украйна настъпва във всички посоки на фронта

Украйна настъпва във всички посоки на фронта

Според военните контраофанзивата върви по план

Въпреки че публично Киев се противопостави на изказани разочарования и критика към темповете на контраофанзивата си, украинските военни се изложили стратегията си пред Бърнс и за изразили оптимизма си. По данни на изданието Киев е споделил своите планове да върне значителна част от окупираните територии към есента, да разположи артилерийските и ракетни комплекси на границата на контролирания от Русия Крим, да се придвижи по далеч на изток в Украйна и едва след това да започне преговори с Москва. Това биха били първите такива, след като мирните преговори се провалиха още в началото на войната, през март 2022 г. Washington Post се позовава на три източника, които били запознати с плановете и случилото се в Киев в средата на юни месец.

Русия ще преговаря само ако се чувства застрашена, заявил пред изданието високопоставен украински чиновник.

Едновременно с това днес обаче украинските медии разпространяват думите на президента Володимир Зеленски, който подчертава, че Украйна ще бъде готова за дипломатическо решение на войната едва когато достигне границите от 1991 г., т.е. включително Крим. Заявката е от съвместна пресконференция на Зеленски с испанския премиер Педро Сачес, който бе на посещение в Киев.

Контраофанзивата напредва по-бавно от желаното, призна Зеленски

Контраофанзивата напредва по-бавно от желаното, призна Зеленски

Украинският лидер обаче напомня, че войната в Украйна не е холивудски филм

"За ситуацията на бойното поле и за това дали сме готови за дипломатическо решение и за какъв вид дипломатическо решение, ако сме на границите преди 24 февруари. Не, нашите граници не са били там на 24 февруари. Там имаше контактна линия между нас и окупаторите", заявява Зеленски.

И затова още веднъж подчертаваме, още по-категоричен е президентът Зеленски - "Украйна ще бъде готова за някакъв формат на дипломатическо споразумение, когато наистина сме на нашите граници. На истинските ни граници, съгласно международното право."

Границите на 24.02.2022 г са контактна линия, а не истинските граници, съгласно международното право.

По време на контранастъплението в Запорожка и Донецка области, протичащо в последната седмица, украинската армия се сблъска с обширни минни полета и многослойни укрепления, а чисто географски настъплението й е затруднено заради уязвимостта й на руската авиация и ракетните удари. Заради това и украинците понасят тежки загуби.

Но министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников неотдавна заяви, че главните събития на контранастъплението тепърва предстоят, а главнокомандващият Валерий Залужний призова за търпение. Последният също така напомни за обещаните от Запада въоръжения и изтребители, така необходими на бойното поле, са се забавили.

Бавната контраофанзива на Украйна. Какви са плановете на двете страни?

Бавната контраофанзива на Украйна. Какви са плановете на двете страни?

Няма да е достатъчно ВСУ да пробие до главната линия Суровикин в един район, това трябва да стане на няколко места

Изданията Washington Post и AFP цитират дословно източник, според когото директорът на ЦРУ редовно посещава Украйна.

Няколко такива посещения са станали известни, но обикновено след като са били извършени. В началото на февруари 2022 г. той лично предава информация на Украйна, че Русия ще се опита да завземе летището в Гостомел край Киев в ранните часове на инвазията, за да приземи там войски и след това да се устреми към столицата. И този план на Русия именно бе осуетен.

Бърнс бе на посещение в Киев през ноември 2022 г. след разговори в Анкара със Сергей Наришкин, ръководител на руската Служба за външно разузнаване.

По-рано тази седмица САЩ обявиха нов пакет оръжия за Украйна на стойност 500 млн. долара в подкрепа на контраофанзивата, включващ бронирани машини, прецизни боеприпаси и оборудване за разминиране.

Украинският генщаб: Никакви преговори с Русия, бием се до пълно освобождение

Украинският генщаб: Никакви преговори с Русия, бием се до пълно освобождение

Валерий Залужний направи изявлението в телефонен разговор с генерал Марк Мили