Освобождаването на група села от руска окупация през последните седмици "не е основното събитие" в планираната атака от Киев. Това заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от "Ройтерс".

"Когато се случи, всички ще го видите. Всички ще видят всичко", увери той в интервю за "Файненшъл таймс", като отхвърли отразяването в медиите на бавния напредък срещу добре укрепените руски позиции.

Той подчерта, че основните бойни резерви на Украйна, включително повечето бригади, наскоро обучени на Запад и оборудвани с модерни танкове и бронирани машини на НАТО, все още не са използвани в операцията.

Украйна се похвали с още едно освободено село

Украйна се похвали с още едно освободено село

Украинските сили са си върнали Ривнопол

Русия, която започна пълномащабното си нахлуване през февруари 2022 г., все още държи територии в Източна и Южна Украйна.

Миналата седмица Украйна обяви, че е превзела осем села за две седмици от началото на контранастъплението в окупирания юг, но силите на Кремъл се опитват да си възвърнат инициативата на изток чрез засилване на атаките.

Всяка от двете воюващи страни твърди, че другата е претърпяла големи загуби от началото на контранастъплението. Самите Москва и Киев рядко коментират собствените си загуби.

Украйна освободила 130 кв. км на южния фронт от началото на контраофанзивата

Украйна освободила 130 кв. км на южния фронт от началото на контраофанзивата

На източния фронт е имало 250 сблъсъка за седмица