Украйна отвоюва още територия от руските сили по южната фронтова линия, но ситуацията на бойното поле там не се е променила особено през последната седмица. Това отчете украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр, цитирана от "Ройтерс".

Тя посочи, че украинските сили са освободили около 130 кв. км на юг от началото на настъпателните си действия.

Преди седмица Маляр съобщи, че през предходните две седмици Киев си е върнал 113 кв. км от Москва.

"Ситуацията на юг не е претърпяла значителни промени през последната седмица", докладва тя.

По нейни данни през изминалата седмица по източната част на фронтовата линия, която включва направленията Лиман, Бахмут, Авдеевка и Маринка, е имало около 250 сблъсъка.

Украйна напредва на юг, спира руската атака на изток

Украйна напредва на юг, спира руската атака на изток

Това заяви зам,-министърът на отбраната Анна Маляр

Маляр заяви, че там все още се водят тежки сражения.

Тя посочи, че Украйна е започнала контранастъпателни действия на изток в края на миналата седмица, като е отвоювала по 1-2 километра в районите на Бахмут, Яхидне, Орихово-Василовка, Богдановка, Клишчеевка и Курдюмивка.

Вчера източното военно командване на Украйна съобщи, че през предходния ден Киев е напреднал с 600 метра до 1000 метра до Бахмут - град, превзет от руските наемници от "Вагнер" през май след сражения, продължили с месеци.

Руската информационна агенция РИА Новости обаче, позовавайки се на военни от южната група на руските въоръжени сили, отрече украинските сили да са провеждали настъпателни операции срещу Артьомовск - името на Бахмут от съветско време, използвано от Москва.

Украйна: Боевете са ожесточени, но настъпваме

Украйна: Боевете са ожесточени, но настъпваме

Украинските сили са напреднали с до 500 м към Бахмут и с 300 м към Запорожие