Служители на разузнаването от САЩ и други западни държави са знаели, че лидерът на "Група Вагнер" Евгений Пригожин е "трупал оръжия и боеприпаси", съобщи CNN.

Точният характер и моментът на плановете на Пригожин не бяха ясни до малко преди неговият поход към Москва в петък и събота, казаха официални лица. Но "имаше достатъчно сигнали, за да можем да кажем на ръководството... че нещо става", каза американски служител, който като други пожела да остане анонимен поради чувствителността на въпроса. "Така че мисля, че бяха готови за това."

През последните две седмици имаше "голяма загриженост" за това какво може да се случи - дали руският президент Владимир Путин ще остане на власт и какво може да означава всяка нестабилност за контрола върху руския ядрен арсенал, каза служителят. "Имаше много въпроси в тази насока", каза този човек.

Нестабилността , която може да е резултат от руска "гражданска война", е основният страх, казаха служители.

В допълнение към Белия дом, висши служители в Пентагона, Държавния департамент и Конгреса са били информирани през последните две седмици за разузнаването, казаха служители. CNN по-рано съобщи, че официални лица са информирали лидерите на Конгреса миналата седмица.