Киев активно работи с Вашингтон, за да му предостави излишна американска военна техника и въоръжение. Това обяви посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова.

По-рано американското издание Foreign Policy съобщи, че Украйна иска да получи оръжия, които са били предназначени за Афганистан преди талибаните да вземат властта, но Белият дом се опитвал да не провокира Русия и възнамерявал да се преориентира към "заплахи", идващи от Китай.

САЩ може да предоставят разузнавателни данни на Украйна срещу руска инвазия

САЩ може да предоставят разузнавателни данни на Украйна срещу руска инвазия

Може да прехвърлят хеликоптери и друго военно оборудване, предназначено преди за афганистанските военни

"Така наречената излишна отбранителна техника, например, готово и ненужно въоръжение, което САЩ могат допълнително да предоставят. И с тази категория ние също активно работим", отбеляза Маркарова в интервю за LB.ua.

По думите ѝ има няколко направления, в които Украйна работи със САЩ в рамките на доставките на оръжие. Сред тях - стандартната помощ, която се предоставя от американския конгрес и се предвижда в държавния бюджет, както и допълнителна помощ, която Вашингтон може да предостави със съответния указ на президента Джо Байдън.

САЩ доставят на Украйна широка гама оръжия и техника, включително патрулни катери и други видове оръжия. През 2017 г. администрацията на предишния президент Доналд Тръмп одобри доставката на преносими противотанкови ракетни системи Javelin на Киев.

Русия продължава да трупа сили до Украйна

Русия продължава да трупа сили до Украйна

Сателитни снимки показват база в Крим, пълна бронирани превозни средства и танкове

Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова от 2014 г. насам американските власти са похарчили 2,5 млрд. долара за тази цел, включително повече от 400 млн. долара тази година. Наскоро Вашингтон дари 30 ракетни комплекса Javelin и 180 ракети на Киев. През 2022 г. американските власти планират да похарчат още 300 млн. долара за тези цели.

Захарова подчерта, че това със сигурност нямало да създаде условия за изпълнение на Минските споразумения и мирно разрешаване на конфликта, а също така нямало да реши хуманитарните проблеми на жителите на Донбас.

САЩ убедили Европа за заплахата от инвазия на Русия в Украйна

САЩ убедили Европа за заплахата от инвазия на Русия в Украйна

САЩ са предоставили на страните от Европейския съюз и НАТО разузнавателни данни